Belépve mint:

kilépés
55
Egyszerű
Közepes
  • zsemlemorzsa
  • 1-2 db tojás
  • liszt
  • 6 db krumpli
  • kb. 20 db szilva

Szilvás gombóc

A szilvákat kimagozom kb. 20 szemet, jól lecukrozom és hagyom sokáig állni benne, ha kell még teszek rá cukrot.
Krumplit meghámozom, megmosom, elkockázom. Felteszem főzni egy edényben.
Míg a krumpli fől addig a zsemlemorzsát megpirítom olajon enyhén sötétebb barnára. Ne legyen sok a morzsa, de kevés se. Ezt mindenki maga látja kb. mennyi kell.
Egy másik edényben teszek fel vizet, ebben főzöm majd ki a gombócokat, de nem kell egész lángra tenni, csak mikor majdnem kész a gombóc elkészítése.
Ha megfőtt a krumpli,kiszedem egy másik edénybe amiben a többi hozzávalóval összekeverem,összetöröm, hagyom kihűlni. Hozzáadom a tojást, csipet sót. Lisztet annyit amennyit "felvesz". A tálban összekeverem, majd kiteszem gyúródeszkára. Jól kidolgozom, hogy ne ragadjon a deszkához, lisztel megszórom mindig a deszkát, majd kinyújtom a tésztát. Téglalap, vagy négyzet alakúra vágom a tésztát 5x5 cm, vagy kicsit nagyobbakra, és a szilvákat beleteszem, általában egy fél elég bele. Becsomagolom a szilvát gombócokba, és a forrásban levő vízbe teszem. Mikor feljönnek a víz tetejére kiszedem őket a megpirított zsemlemorzsába.
Tálaláskor a tetejét cukorral és fahéjjal meglehet szórni.
.
Hozzászólás a recepthez
Hozzászóló neve: