Belépve mint:

kilépés
120
Összetett
Közepes
  • 60 dkg liszt
  • 5 dkg élesztő
  • 1, 5-2 dl étolaj
  • 1 kávéskanál só
  • 5 dkg cukor
  • kb. 2 dl tej
  • 3 db tojás
  • kb. 0, 5 kg mák
  • kb.0, 5 kg cukor
  • 1-2 dl tej
  • 1 db tojás

Mákos kalács

Tésztát elkészítem:
Az élesztőt kb. 1 dl cukros- langyos tejben felfuttatom.
Lisztet kimérem, a felfutott élesztőt beleöntöm, majd a többi hozzávalót. Étolaj, só, cukor (nem baj ha picit több megy bele, édesebb a tészta), tej, tojások. Kézzel jól kidagasztom, míg fényes sima felületű nem lesz.
Ha kész, akkor kicsit meglisztezem a tál oldalát (így könnyebben kijön majd tészta), meg tetejét is lehet. Majd letakarom, és meleg helyre teszem. Pl. ágyba betakarom. Kb. 1 órát pihentetem, míg szépen meg nem nő.
Míg a tészta kel addig elkészítem a tölteléket.
A cukrot és a mákot összedarálom (lehet több mákkal is, meg persze cukorral), aztán egy tűzálló edénybe teszem, majd kevéske tejet hozzáöntök, és felteszem főzni. Nem kell nagyon, elég ha összeáll, felforr. Ha nehezen lehetne kiszedni a masszát felhasználás előtt az edényből célszerű újra enyhén felmelegíteni.
Ha megkelt a tészta kinyújtom, és megkenem a mákos töltelékkel. Aztán felcsavarom. Méretben hozzá illő tepsibe teszem, amit persze előtte margarinnal kikentem, és lisztel megszórtam. Nekem 2 rúd lett. Mielőtt betettem sütőbe 1 egész tojást felvertem, és megkentem vele a tészta tetejét, így szép piros lett.
Kb. 45 percig sütöm közepes hőfokon, míg nem piros a teteje. Villával kicsit alá lehet nyúlni, hogy megsült e a tészta teljesen.
.
Hozzászólás a recepthez
Hozzászóló neve: