Belépve mint:

kilépés
240
Átlagos
Közepes
  • 25 kg földarabolt birkahús ( a csontos részekkel )
  • 1 db perzselt birkafej
  • 4 db perzselt láb a körmökkel
  • 1 db megtisztított pacal + belsőségek ( szív, máj, lép, tüdő, vese )
  • 35-40 dkg só
  • 2-2.5 kg vöröshagyma
  • kb. 2 kg zsír ( a hús faggyússágától függően )
  • 35-40 dkg darált pirospaprika
  • 15-20 db csöves száraz pirospaprika.
  • 1 fej fokhagyma

Karcagi birkapörkölt

A főzés előtt az öntöttvas lábas belsejét vékonyan kikenjük kb. 1/2 kg zsírral, és ezután rakjuk bele a földarabolt birkatestet, oly módon, hogy a lábas aljára középre tesszük a perzselt fejet és köréje pedig a csontos darabokat. Utána kerülnek bele a soványabb, csontos húsdarabok (oldalas, színhús kockák. Majd végül a tetejére tesszük a belsőrészeket a máj kivételével. Az utóbbit a főzés befejezése előtt kb. 25-30 perccel tesszük az ételbe, hogy ne legyen túlságosan kemény. Ha ezzel idáig megvagyunk alágyújtunk a lábasnak. 10-15 percig erős lángon kezdjük meg a főzést, vagyis a pörkölést. Negyedóra elegendő ahhoz, hogy a lábas belső faláról leolvadt zsír és a húsból kifővő víz annyi szaftot adjon, hogy hús ne égjen le. Ezután lejjebb vehetjük a lángot. A sót és a csöves száraz paprikát a főzés megkezdése után már 1/2 órával rászórhatjuk egyenletesen az ételre. Az apróra vágott vöröshagymát külön lábasban 1kg zsírban aranysárgára fonnyasztunk. Amikor kész hozzáadjuk a darált pirospaprika kb. kétharmadát a többit félretesszük ezt kb. 15 perccel a főzés vége előtt adjuk az ételhez. Ezután ezt az alapot hozzáadjuk a húshoz. A megmaradt zsírt hozzáadjuk az ételhez attól függően, hogy a hús mennyire volt faggyús. Vizet általában nem kell hozzá önteni, de ha mégis csak akkor ha szükséges. Gyakran kóstolgassuk a húst és a szaftot. A tapasztalt főzők már tudják, hogy nem kell az ételt 100%-osra megfőzni. Előtte már elzárják a lángot, mert a nagy mennyiségű forró lében láng nélkül is készre puhul. Ez azért fontos, mert ha nem fogy el az étel egyszerre az egész a további kimelegítésnél még tovább puhul valamennyit a hús. Az elkészült pörkölt sürü levű és pörkölődött ízű húst ad. Köretként tálalunk mellé sós vízben, (esetleg köménymaggal) főtt, hasábokra vágott burgonyát.
.
Vendég

Németh Gyula mondta:

Először is gratulálok, hogy a karcagi birkapörkölt hungarikum lett. Főzni nem tudom, de nagyon szeretem a birkapörköltet és többször láttam is a főzés teljes folyamatát Hódmezővásárhelyen. Előbbi leírás és az általam látott főzés között az volt az egyedüli különbség, hogy Hmvhelyen nem tettek a bográcsba füstölt fejet és füstölt körmöket. Valóban ez utóbbiaktól hungarikum a karcagi birkapaprikás?

Üdvözlettel: Németh Gyula

2013-05-31 06:27:00

vad76 mondta:

Köszönöm a gratulációt, végre eljutottunk ide, hogy ezt a címet is megkapjuk. Nagyon sok munkába és időbe tellett, de meghozta gyümölcsét. A főzéséről csak annyit, hogy szeretni kell és sikerülni fog, de ha meg szeretné tanulni megtaníthatom önnek. a különbség ott kezdődik a Hmvhelyi fözés között, hogy mi nem bográcsba, hanem lapos aljú öntöttvas lábasba főzünk. Valamint biztosan más a főzési technika is. Felhívnám a figyelmet, hogy nem füstölt körmöt és fejet rakunk bele, hanem csak simán perzseltet.

Üdv.: Vad Szabolcs

2013-05-31 16:45:51

Vendég

ízvadÁSZOK Kapuvár mondta:

Gratulálunk a cím megszerzéséhez. Sajnos eddig nem volt alkalmunk elkészíteni, de az itt leírt recept alapján a közeljövőben mindenképpen kipróbáljuk!
Üdvözlettel: Magyar László

2013-06-02 18:29:46

Vendég

fklepacs mondta:

Köszönöm a receptet, most szombaton fogom megcsinálni. Hajdú-Biharban nem így készítik, most kipróbálom ezt a verziót is. Remélem tetszeni fog. :)

2013-06-20 10:48:24

Vendég

id.Gombos Gyula mondta:

Kell-e kavargatni az anyagot,
hol lehet beszerezni a hozzávaló öntöttvas lábast?

2013-07-06 10:03:31

Vendég

Dr. Róth mondta:

Tisztelt Birkafőző mesterek!
Azt szeretném megtudni, hogy hogyan, kinél és hozzávetőleg milyen áron lehet beszerezni a Karcagon használatos birkafőző lábast?
Illetve azt is jó lenne megtudni, hogy Budapest környékén illetve 10-20-30-kmes körzetében - leszámítva a nem túl jó henteseket - hol lehet igazán jó birkát kapni.

2013-07-17 11:16:01

Vendég

vad76 mondta:

Tisztelt hozzászólók!
Aki valamilyen kérdéssel fordul hozzám, vagy esetleg valamilyen észrevétellel az kérem írjon valamilyen elérhetőséget mert innen nem tudok válaszolni.
Megértésüket köszönöm.

2013-07-17 14:07:38

Vendég

Dr. Kemenes Géfin László mondta:

Mélyen Tisztelt Mester! Autentikusabb, igazabb, ízesebb, magyarosabb birkapörkölt-recepttel én még nem találkoztam. Hasonlót magam is "elkövettem," de az öné -- mit mondjak, király. Csak egy kérdés: akár Karcagon, akár a széles csodás Magyar Alföldön, avagy a Tiszántúlon ismer-e ön egy olyan restaurációt, ahova belépvén valymi hasonlót tud a szakács előteremteni? Dr, KGL, Budapest, lgefin@hotmail,com

2013-08-02 17:09:28

Vendég

Mőzl Péter mondta:

Tisztelt Vad Szabolcs!

Gratulálok a recepthez és a címhez is.
Csatlakoznék az előttem kérdezőkhöz:
hol lehet beszerezni az öntöttvas lábast?

Köszönettel:
peter.mozl@tnb.com

2013-08-21 10:44:54

Hozzászólás a recepthez
Hozzászóló neve: