Belépve mint:

kilépés
60
Egyszerű
Magas
  • 2, 5 dkg élesztő (fél csomag)
  • 1 db tojás
  • 2, 5 dl tej
  • 5 dkg cukor
  • 50 dkg liszt
  • pici só

kürtöskalács

Kevés langyos tejben felfuttatom az élesztőt ( a kimért cukorból teszek bele egy picit), majd hozzáadom a maradék cukrot, tojást, a lisztet és a sót. Puha tésztát készítek belőle, majd fél óráig kelni hagyom.

A tésztát lisztezett munkalapon kinyújtom, kézzel 4 cm széles csíkokat vágok belőle, majd olyan vastag kukacokat sodrok, mint az ujjam. Ezek a kukacok kb. 1 méteresek lesznek.
A kalácssütő fát bekenem olajjal, majd a csíkokat feltekerem a fára úgy, hogy egy pici hézagot hagyok a tésztaszálak között. (Egyedül nem megy, mindig kell hozzá segítség). Mikor feltekertem, a sütőfát egy picit a munkalaphoz nyomkodva a tésztát megvékonyítom. Ezek után a tésztát megkenem olajjal és cukorba hempergetem.

Faszén felett lassan forgatva kb. 10-15 percig sütöm. Akkor lesz kész, ha a cukor megkaramellizálódik. Ha kész, különböző ízesítésű cukorba forgatom.
tipp kalácssütő fát népi vásárokon lehet venni A faszenet már akkor érdemes begyújtani, mikor elkezdjük keleszteni a tészát, hogy mire az megkel lehessen sütni.
.

vadsolya mondta:

Timi! Ez nagyon jól néz ki! ügyi vagy!!!:)

2010-09-06 08:11:10

timcsee mondta:

Köszi Orsi! A sütés a Pisti érdeme ;)

2010-09-07 18:25:21

vadne67 mondta:

Hát már nagyon megkóstolnám !!!

2010-09-17 20:08:13

timcsee mondta:

A következő sütésből mindenképpen viszek!

2010-09-18 15:58:31

vadne67 mondta:

Finom volt a forralt borral ??? Ugye ??!!

2010-12-29 13:35:39

vadsolya mondta:

Hát már én is megkóstolnám!!!!:)

2011-02-10 09:33:53

timcsee mondta:

Hogy finooom?? Szédítően finom volt! A körülmények pedig nagyon hangulatosak voltak. Tűzropogás kint, majd bent... Igazi \"karácsonyi\" fíling. Szuper volt!

2011-03-19 19:17:21

timcsee mondta:

Remélem Orsi a következőről nem maradsz le ;)

2011-03-19 19:18:10

Vendég

Aye mondta:

Tudok tölteni a hozzávalókat spanyol kérem?

2013-04-30 06:08:55

Vendég

Aye mondta:

Én Argentínából, és szeretem, hogy azok, de nem vagyok biztos a recept.

2013-04-30 06:09:45

Hozzászólás a recepthez
Hozzászóló neve: