Belépve mint:

kilépés
260
Összetett
Közepes
  • 1 - 1 kg csülökhús, marhalábszár, setés lapocka
  • 2 db füstölt sertésköröm, 50 dkg füstölt szalonna
  • 1 kg burgonya, 8 fej vöröshagyma, 2 fej fokhagyma
  • 4 db zöldpaprika és paradicsom, 4dl száraz vörösbor
  • 15 dkg csipedett tészta,
  • só, bors, csemege pirosarany, 2 ek. provánszi fűszer
  • 1 ek. őrőlt édesnemes és kevés csípős fűszerpapr.
  • 1 cs. apróra vágott zöld petrezselyem
  • A csipedetthez: liszt, tojás, só, kevés víz

Provanszi pincepörkölt (ahogy Reziben készítettem)

Előkészítés:
A húsokat megmossuk, kockára daraboljuk, a körmöket négyfelé vágjuk, és külön-külön félretesszük (lehet fagyasztóba akár, mert lazítja a rostokat). A szalonnát csíkokra vágjuk és centinként bevagdossuk. A vöröshagymát tisztítás után finomra vágjuk, a fokhagymát péppé zúzzuk. A zöldpaprikát és a paradicsomot megmossuk, kockára vágjuk. A burgonyát megtisztítjuk, cikkekre vágjuk, és hideg vízbe tesszük a felhasználásig. Elkészítjük a csipedettet és lisztezett tányéron letakarva pihentetjük. (http://jokaja.hu/csipetke-keszitese-hazilag/) A hozzávalókat a tűzhelyhez közel helyezzük el.

Bográcsolás:
A szalonnacsíkokat bográcsban kisütjük, a sült-szalonna darabokat tányérra kiszedjük, Ezután hozzáadjuk a vöröshagymát megfonnyasztjuk és aranysárgára pirítjuk. A tűzről levéve elkeverjük benne a fűszerpaprikát és a fokhagymát, hozzáadjuk a marhalábszárat, a csülökről lefejtett bőrt és a feldarabolt füstölt körmöket, majd összekeverjük. Ezután a bográcsot a tűz fölé visszahelyezve a húst a fehér szín eléréséig lassú tűzön pirítjuk, pároljuk, kicsit hagyjuk megkérgesedni, majd megsózzuk, borsozzuk, és hozzáteszünk egy evőkanál provánszi fűszerkeveréket ( ha nem kapunk, akkor csinálhatunk házilag is : http://jokaja.hu/provanszi-fuszerkeverek-hazilag/), valamint a vörösbor felét is hozzáöntjük. A húsokat félpuhára pároljuk. Ekkor beletesszük a kockára vágott sertéscsülköt és együtt tovább pároljuk kb. fél órán át. Ha a folyadékot pótolni kell, kevés vizet csorgatunk a bogrács szélére és fakanállal belekapargatjuk az értékes pörzsanyagot a pörköltlébe. A bogrács tartalmát időnként rázogatva átmozgatjuk, de nem keverjük, csak a bográcsot mozgatjuk, nehogy összetörjük az ételt. Amikor a lábszárhús félig megpuhult, hozzáadjuk a kockára vágott sertés lapockát a paradicsomot és a paprikát is.
Amikor valamennyi hús majdnem puha, a bográcsba tesszük a cikkekre vágott burgonyát, a piros aranyat (vigyázzunk, mert nagyon sós ! ) beletesszük a megmaradt fűszereket, és összeforralva tovább főzzük a hozzáöntött vörösborral. Amikor már minden húsunk és a krumplink is megpuhult, majdnem elkészült a pörkölt. A forrásban lévő pörköltlébe most beleszórjuk a csipedett darabkákat, és még kb. 10 percig együtt forraljuk.
A pörköltet az állványon pihenő bográcsból tálaljuk a vendégek tányérjára. Friss paradicsom és zöldpaprika karikákkal díszítjük, friss fehér kenyér, és száraz vörösbor illik hozzá.
tipp Amikor kész az étel, a bográcsot a tűztől eltávolítva - állványostól fedővel letakarva - félretesszük. A pihenő 10-15 perc, és ezalatt a pörkölt beérik, kialakul az ízeinek ismert harmoniája, az alkotók összeérnek.
.

mikaj mondta:

Már megkóstoltam, nagyon finom: Panka

2013-12-09 14:35:01

Vendég

Ani mondta:

Néha engedték kitörölni a kondért,mert én nem vagyok rokon csak Mihálka Jenőné

2013-12-09 20:50:15

Vendég

Pityu mondta:

A következő utca buli menüje !

Pityu

2013-12-09 21:45:52

Hozzászólás a recepthez
Hozzászóló neve: