Belépve mint:

kilépés
60
Átlagos
Közepes
  • 1, 5 kg krumpli
  • 25-30 dkg liszt
  • 3 nagy fej hagyma
  • 2 csapott ek pirospaprika (nem spórolok vele :) )
  • Só, bors
  • Tejföl a tálaláshoz
  • Friss petrezselyem (persze elhagyható :) )

Egy tál dödölle

1., Egy serpenyőben felforrósítom az olajat és rádobom a kockára vágott hagymát. Megsózom, majd addig sütöm nagy lángon, míg aranybarna színt nem kap. Félrehúzom, várok fél percet, hogy kissé visszahűljön az olaj, majd rászórom a fűszerpaprikát, és elkeverem.
2., A burgonyákat meghámozom, aprítom, és annyi sós vízben, amennyi éppen ellepi, felteszem főni. Mikor a krumpli megfőtt, visszakapcsolom a tűzhelyet közepesnél alacsonyabb fokozatra, kicsit félrehúzom, pótolom az elpárolgott vizet, és egy krumplinyomóval, simára passzírozom. Ha kell, még sózom (azzal is kell számolni, hogy megy még bele liszt is!)
3., A krumpli tetejére szórom a lisztet. Visszateszem a tűzre, és alaposan elkeverem a lisztet és krumplit. Folyamatosan keverem, legalább öt percig, míg teljesen simára nem keveredik. Akkor jó, ha már alig mozdul benne a fakanál.
4., Eztán előveszek egy nagy tepsit, aminek az alját egyenletesen meglocsolom a hagymás-paprikás zsír egy részével.
5., A dödöllét, két kanál segítségével, amit bele-bele mártok a zsírba, beleszaggatom a tepsibe. Szorosan egymás mellé rakosgatom őket. A végén az egészet megszórom a paprikás hagymával, és rálocsolom az olajat is is.
6., 15-20 percig sütöm előmelegített sütőben addig míg megpirul. Én egyszer még átszoktam forgatni és meglocsolni, de nem muszáj.
tipp Van ahol nem is raknak a dödöllébe pirospaprikát, vagy ahol keveset... mi jó sokkal szoktuk :) imádjuk a paprikát! :) Sütő hiányában készítettem már mikróban is a crisp tálban. Jó sok tejföllel és durvára vágott petrezselyemmel szoktuk enni :)
.
Hozzászólás a recepthez
Hozzászóló neve: