Belépve mint:

kilépés
120
Átlagos
Közepes
  • 3 dl tej
  • 20 dkg por
  • 10 dkg margarin
  • 3 dkg élesztő
  • 2 tojásságája
  • 50 dkg liszt
  • csipet só
  • 20-20 dkg dió-mák
  • 5 dkg mazsola
  • csipetnyi fahély
  • 2 tojásságája
  • méz
  • reszelt citrom héj

diós-mákos kalács /zebrakalács/

1. A 3 dl tejet 10 dkg porcukorral, csipet sóval felmelegítjük, beletesszük az élesztőt kelni hagyjuk.
A liszthez hozzáadjuk a tojássárgáját, ha megkelt az élesztőnk a tejjel összegyúrjuk és az 5 dkg olvasztott margarinnal jól kidolgozzuk, és letakarva pihentetjük, kelesztjük.
2. Amikor jól megkelt ujjnyi vastagra nyújtjuk, a másik 5 dkg olvasztott margarinnal megkenjük, 10 dkg fahéjas porcukorral megszórjuk felére diós tölteléket a másik felére mákos tölteléket teszünk.
3. Feltekerjük a tésztát és kört formálunk belőle kivajazott tepsibe rakjuk. A végeit jól összedolgozzuk. Éles késsel mintha szeleteket vágnánk kétharmad részig bevágjuk, az így bevagdalt cikkeket kicsi ferdén kifordítjuk így látszani fog a töltelék. A kör belső oldalát megszurkáljuk. Megkenjük a tetejét mézzel.
4. Tésztánkat 175 fokon sütjük. Sülés közben még egyszer megkenjük a mézzel.
.

Kittus mondta:

Hmmm gyönyörű .:-)

2011-11-09 18:01:13

kemencesildiko mondta:

Nagyon finom is és 2 az 1 -be mivel mákos és diós egyben készül jobban ízlett mint a Beigli és sokkal könnyebb elkészíteni.

2011-11-09 18:58:31

Marcsi62 mondta:

Ez a kalács egy gasztronómiai szépség, gratulálok hozzá! Tán kemencében készítetted?

2011-11-17 19:26:56

kemencesildiko mondta:

Szia Marcsi igen sütöttem már ott is!

2011-11-18 07:35:44

irenmama mondta:

Szia Ildikó, nagyon szép a kalácsod, és biztosan olyan finom is, amilyen szép! Tuti, hogy el fogom készíteni, mert szerintem ami mákot és diót is tartalmaz, az csak jó lehet. Irénmama

2016-04-02 20:34:35

Hozzászólás a recepthez
Hozzászóló neve: