Belépve mint:

kilépés
180
Átlagos
Közepes
  • kb. 1 kg krumpli
  • kb. 1 kg simaliszt
  • 1 tojás
  • olaj
  • csipet só
  • darált mák
  • porcukor
  • néhány szem szilva, esetleg szilvakompót

Szilvásgombóc "angyalbögyöllővel"

Nem egy gyorsan elkészíthető étel a szilvás gombóc "angyalbögyöllővel", ahogy nálunk nevezik, viszont a család elégedett lakmározása mindezért kárpótol! A hozzávalókat nem tudom pontosan feltüntetni, ezzel úgy vagyok, hogy az összeállításánál már érzem, miből mennyi kell bele.
Megmossuk a krumplit és héjában megfőzzük. Amíg fő, addig ledaráljuk a mákot. Ha kicsit kihűlt a krumpli, meghámozzuk, és áttörjük. Hozzáadunk sima lisztet, a tojást, csipet sót és egy kevés olajat, majd összedolgozzuk. A lisztet folyamatosan adagoljuk, amíg puha, kezelhető tésztát nem kapunk. Egy nagy fazékba vizet rakunk, kicsi sót rakunk bele, és amíg felforr, elkészítjük a gombócokat. A tészta egy részét lisztezett deszkán kisodorjuk, négyzetekre vágjuk, melyek közepébe rakjuk a kimagozott szilvát. Golyókat formázunk belőle. Ha kész az összes gombóc és a vizünk is felforgott, belerakjuk őket, óvatosan átkeverjük. Amikor a víz újra forrni kezd, takaréklángra tesszük, hogy még kb. 10-15 percig lassan főjön. Addig csináljuk a csuszácskákat. A tésztából lecsípünk egy darabot, amit vékony hengerré sodrunk, és kis darabokra metélünk. Majd két tenyerünk közt minden egyes darabkát megsodrunk, hogy kicsike "kúpocskákat" kapjunk. Közben már kiszedtük a vízből a gombócokat, és egy üvegtálba raktuk. Zsiradékkal meglocsoljuk és mákkal megszórjuk. Ha az összes tésztát elkészítettük, kifőzzük, majd a tálba szedjük. Szintén zsírozzuk és mákozzuk. Porcukorral megszórva kínáljuk. Jó étvágyat!
.
Hozzászólás a recepthez
Hozzászóló neve: