Belépve mint:

kilépés
180
Átlagos
Közepes
  • 1 kg rétesliszt, 1 tojás, 1 dcl étolaj,
  • 1 ek disznózsír, fél marék cukor, csipet só,
  • kb 0, 5 liter tej (a tészta állagától függően ez lehet kicsivel többi és kevesebb is )
  • 4-5 g élesztő, lekvár

Gőzgombóc

Ennél a kelt tésztánál is az a legjobb, ha a hozzávalók szoba hőmérsékletűek. A tejet meglangyosítom, elveszek belőle kb. olyan egy decit, melybe egy kiskanál cukrot és lisztet rakok. Belemorzsolom az élesztőt és kicsit átkevergetem. Amíg feljön, addig egy nagy tálba szitálom a lisztet, belekerül a tojás, a zsír, a só és a cukor. Amikor az élesztő már feljött, azt is hozzáadom és kevés meleg tejjel együtt elkezdem dagasztani. Ha megkívánja, adhatunk még hozzá a meleg tejből. A legvégén adom az olajat, mellyel aztán szép sima, könnyen kezelhető tésztát dagasztok. Meglisztezem és egy konyharuhával betakarom (valamint én még egy meleg pokrócba is be szoktam bugyolálni, hamarabb életre kel a picike). Úgy negyven perc után kicsik könnyedén átdagasztom. További 15 percet még engedélyezek neki, majd olyan egy- másfél centis vastagságúra kisodrom, négyzetekre vágom, lekvárral töltöm és gombócokat formázok. Lisztezett deszkán kelesztem még tíz percet, majd gőz fölött (négyesével) 15 per alatt szépen megfőnek. Amikor kiszedtem, kicsit megkenem olajjal és rácson hagyom őket kihűlni, hogy ne vesszék el szép kerek formájukat. Darált mákkal, porcukorral és olvasztott vajjal kínálom. Jó étvágyat hozzá!
tipp Megszórhatjuk még fahéjas cukorral is. Nekem ebből az adagból olyan 24-26 darab szokott lenni (természetesen a gombócok nagyságától függően)
.
Hozzászólás a recepthez
Hozzászóló neve: