Belépve mint:

kilépés
30
Egyszerű
Közepes
  • fél kg túró
  • 2 tojás
  • 6 evőkanál búzadara
  • 1 evőkanál cukor
  • csipet só
  • reszelt citromhéj
  • 20 dkg zsemlemorzsa
  • 1 csomag vaniliás cukor

Túrógombóc

Keverjük össze alaposan a túrót, a tojásokat, a búzadarát, a cukrot, a vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat, a csipet sót, majd tegyük hűtőbe minimum 4-5 órára, hogy a búzadara megszívja magát.

Pirítsuk le a zsemlemorzsát, hogy mire a gombócok majd megfőnek kéznél legyen. Egy kisebb serpenyőben lassú tűzön, olaj nélkül néha megkeverve addig pirítsuk, míg 2-3 árnyalatnyit barnább nem lesz.

Ha a masszánk kipihente magát a hűtőben formáljunk belőle gombócokat (ízlés szerint lehet nagyobb kisebb is, ahogy a szájízünk kívánja), majd forrásban lévő vízben - a gombócok méretétől függően - 8-10 perc alatt kifőzzük (amikor a gombócok feljönnek a víz tetejére utána még körülbelül további 3-4 percig főzzük).

Mikor megfőttek a gombócok, csepegtessük le és a lepirított zsemlemorzsába hempergessük meg. Tejföllel és porcukorral tálaljuk.
tipp Akár egy nappal korábban is bekeverhetjük az alapanyagokat, hogy másnap már csak főzni kelljen a gombócokat. Hagyjuk, hogy az idő megdagassza a búzadarát, ezért cserébe nem fő szét, majd a gombócunk. A gombócok belsejébe ízlés szerint, akár meggyet, szamócát, is formálhatunk.
.
Hozzászólás a recepthez
Hozzászóló neve: