Belépve mint:
120
Átlagos
Közepes
5
2
4430
0
- Csirke alaplé:
- 1 egész csirke
- zöldségek
- Leves:
- 3-4 szál nagyobb répa
- 2-3 szál nagyobb fehérrépa
- 20 dkg zöldborsó
- 5-6 fej csiperke gomba
- negyed fej zeller
- 1 csokor petrezselyem
- 3-4 gerezd fokhagyma
- 1 dl tejszín
- 1 evőkanál keményítő
- Krumpligombóc:
- 4-5 közepes méretű krumpli
- 2 tojás
- 3-4 evőkanál liszt
Raguleves krumpligombóccal
Én alaplével készítem a ragulevest, amit előtte szoktam lefőzni a frissesség jegyében…Csirke alaplé
A csirkét szétbontjuk - nem kell túlságosan belemerülni csak nagyobb, kezelhetőbb darabokra, hogy beleférjen a fazékba :).
Felteszünk kb 1,5-2 liter vizet egy fazékba, beledobáljuk a csirke alkatrészeket - a máj kivételével, amit csak a főzés utolsó negyedórájában teszünk bele -, sózzuk borsozzuk, majd kb. másfél két órán át főzzük, míg a hús a csontról el nem kezd leválni. (Ha van otthon sok zöldség akkor nyugodtan rakhatunk a levesbe szánt zöldségeken túl ebbe is ízlés szerint bármit: répa, fehérrépa, zeller, káposzta, paradicsom, paprika, fokhagyma, vöröshagyma, stb… ilyenkor lehet több lével főzni, amit nem használunk fel azt lefagyasztva bármikor felhasználhatjuk… )
Ezután leszűrjük az alaplevet, a csontokról lefejtjük a húst és félre tesszük. Külön az alaplevet külön a lefejtett csirkehúst.
Krumpligombóc
A krumplit meghámozva főzzük meg, majd törjük össze. Adjuk a liszthez keverjük el a tojással, sóval és borssal, ha szükséges kis vízzel lágyítsuk a tésztát. A lényeg, hogy galuska tészta állagúra álljon össze.
Leves
A répát a fehérrépát felkockázzuk, a gombát negyedekre vágjuk, majd a zeller és a vöröshagyma társaságában - amiket elég egészben hagyni - 20 dkg vajon 4-5 percig piritjuk. Felöntjük 2 liter hús alaplével sózzuk, borsozzuk. Hozzáadjuk az apróra vágott petrezselymet, a tárkonyt, a fokhagymát és főzzük 20-25 percig, míg a zöldségek meg nem puhulnak (a zellert és a vöröshagymát nyugodtam kivehetjük, ha már megfőttek). A főzés utolsó perceiben adjuk hozzá a zöldborsót, és a csirkehúst. Ha újra felforrt a levesünk a krumplis galuska tésztából formázzunk - vizes kézzel - diónyi nagyságú gombócokat és addig főzzük, amíg fel nem jönnek a tetejére, majd a tejszínt a keményítővel elkeverve adjuk a levesünkhöz. Rottyantsunk rajta még egyet, tálaljuk citrom karikával vagy facsart citrom levével, egy kis szórt kaporral.
Hozzászólás a recepthez
Hozzászóló neve: