Belépve mint:

kilépés
80
Átlagos
Közepes
  • 1 evőkanál pirospaprika
  • 2 fej vöröshagyma
  • 7 gerezd fokhagyma
  • 30 dkg zsenge zöldborsó
  • 1 db zeller
  • fél paradicsom
  • negyed fej káposzta
  • 3 db fehérrépa
  • 4 db sárgarépa
  • petrezselyemzöld
  • 1 db zsemle
  • 2 db tojás
  • 7 evőkanál liszt

Pirított zsemlegombóc leves

A répát, a fehérrépát, a zellert apróra vágjuk, majd kevés zsiradékon 4-5 percig pirítjuk az egyik fej vöröshagymával és a káposztával. Fűszerezzük sóval frissen őrölt borssal.

Felöntjük 1-2 liter vízzel, hozzáadjuk a paradicsomot és az apróra vágott fokhagymát és a pirospaprikát, majd egy órán át lassú tűzön bugyogtassuk. Egy óra elteltével adjuk hozzá a zsenge zöldborsót, (a paradicsomot, a káposztát nyugodtan kivehetjük, hogy legyen hely a gombócoknak) Folyamatos forrás közepette adjuk hozzá a gombócokat, utána 4-5 percig főzzük még. Frissesség jegyében apróra vágott petrezselyemmel tálaljuk.

A zsemlegombóchoz megpirítjuk külön a kockákra vágott zsemlét és az apróra vágott vöröshagymát. Ezeket egy tálba összeöntjük, hozzáadjuk a tojást, az apróra vágott petrezselymet, a lisztet, sózzuk, borsozzuk.

Keverjük össze körülbelül olyan állagúra, mintha galuska tésztát készítenénk. Ha nem lenne elég nedves akkor öntsünk hozzá egy kevés vizet. Vizes kézzel diónyi nagyságú gombócokat formázzunk és dobáljuk a forrásban lévő levesbe.
tipp Zsiradéknak használhatunk kacsazsírt, hogy az ízek valóban különlegesek legyenek. Bátran tegyünk a levesbe akár karfiolt, karalábét, krumplit is, Aki sörűben szereti a levesek ilyesfajta egyvelegét az a végén rántással keverje szét.
.

Csuti mondta:

Nagyon finom leves a családom egyik kedvencs. Ezt a receptet én az édesanyámtól tanultam.

2010-11-07 12:22:44

csusza mondta:

Nálunk is a kedvencek között van (: Ez egy remek leves minden ízében.

2010-11-09 08:24:55

Hozzászólás a recepthez
Hozzászóló neve: