Belépve mint:

kilépés
270
Egyszerű
Magas
  • csipetnyi só
  • 3 kiskanál pörkölt fűszerkeverék
  • 1 kiskanál csípős pirosarany
  • 0.75 liter víz
  • 1.25 kg csíkokra vágott marhapacal
  • 0.5 dl olaj
  • 3 db vöröshagyma(nagy fej)
  • 2 kiskanál őrölt paprika
  • 3 kiskanál ételízesítő(púpos kanál)
  • 5 csipetnyi őrölt fűszerkömény
  • 3 csipetnyi őrölt fekete bors
  • 1 kiskanál csemege pirosarany
  • 0.5 kiskanál fokhagyma granulátum

Pacalpörkölt

A kockára vágott vöröshagymát megpirítom az olajon. Ráteszem a paprikát, az ételízesítőt és jól összeforgatom. Ezután hozzáadom a megtisztított, többször átmosott pacalt, a vizet és felforralom.
Ha felforrt, a legkisebb lángra veszem, hogy éppen rotyogjon.
Addig főzöm míg a pacal megpuhul, illetve a lé pörkölt állagú lesz.
Kb. a főzés felénél, hozzáteszem a pirosaranyakat, a borsot, a fűszerköményt, a sót, a fokhagyma granulátum felét, a fűszersót.
A végén hozzá teszem a maradék fokhagyma granulátumot, illetve ízlés szerint tovább fűszerezem. Ha pl. csípősre szeretném, akkor több csípős pirosarannyal.
A köret lehet friss kenyér vagy főtt krumpli, savanyúságnak az ecetes uborka az igazi :)
tipp Szánjuk rá az időt, minél lassabban fő, annál ízletesebb lesz!
.
Vendég

Ínyesmester mondta:

Az ételízesítőt kihagyva sokkal finomabb lehetne. Nem lenne olyan egyeníze.
A pacalpörkölt legyen pacalpörkölt.

2014-02-24 05:09:42

Vendég

levente mondta:

nagyon profi.

2014-11-08 20:28:08

W-oros mondta:

Amikor ezt készítettem, akkor még több "mű" hozzávalót használtam. Ma már én is azt mondom, hogy nem kell az ételízesítő bele, felesleges.

2014-11-09 12:18:28

W-oros mondta:

Köszönöm, levente :)

2014-11-09 12:18:40

Vendég

Gyula mondta:

Biztos így is finom---de én igyekszem mellőzni a tartósított(vegy-kezelt) hozzávalókat! Lecsó jellegű alapot készítek,hozzáteszem az alaposan előkészített csíkozott pacalt,jól átforgatom,teszek hozzá őrölt borsot,kömény magot(őröltet) és a pacal kg/2 gerezd zúzott fokhagymát,erős paprikát. Felöntöm vízzel felforralom,kis lángon megfőzöm.(forrjon-de ,,rotyogjon) Ízlés szerint só. Ügyelek rá,hogy puhára főljön,és igazi szaftos pörkölt legyen belőle!

2015-07-11 15:05:10

Hozzászólás a recepthez
Hozzászóló neve: