Belépve mint:

kilépés
180
Összetett
Magas
  • 70 dkg liszt
  • 40 dkg darált háj
  • 2 ek tejföl
  • 1 db tojás
  • 1 dl fehérbor
  • 1 csapott tk só
  • 1 csapott tk cukor
  • 2-3 dl víz
  • cukrozott kakaópor, baracklekvár
  • vaníliás pudingpor

Kakaós csiga és lekváros táska hájas tésztából

A hájat 10 dkg liszttel jól eldolgozzuk és hideg helyre félre tesszük pihenni.
A többi hozzávalóból rétestésztát gyúrunk (könnyen nyújtható legyen), jól eldolgozzuk nyújtódeszkán és 15 percig pihentetjük. A pihentetés után vékonyra kinyújtjuk, a hájat rákenjük. Az egészet feltekerjük, téglalap alakúra kinyújtjuk majd négyszeresen összehajtjuk (félbe a hosszabbik oldalával párhuzamosan, utána a bal oldalát a tésztának behajtjuk a feléig, rá a jobb oldalát a tésztának, utána pedig még ezt is félbe). 20 percig pihentetjük.
A kinyújtást és a hajtogatás (már csak háromszorosan hajtjuk) még kétszer megismételjük, és mindig pihentetjük 20 percet. Tehát a feltekeréssel együtt összesen négyszer hajtogatjuk.
Töltelék: 2dl baracklekvárral elkeverünk 1 púpos ek vaníliás pudingot, sűrítés szempontjából. És elővesszük a cukrozott kakaóporunkat.
Az utolsó pihentetés után vékonyra elnyújtjuk a tésztát, majd kb. 10x10-es kockákat vágunk a 3/4-éből, amikbe teszünk egy tk lekvárt és félbehajtjuk. Éppen csak megnyomkodjuk a tészta szélét, mert úgy az igazi, ha sütés közben szétnyílik.
A maradék tésztát hüvelykujj szélességű csíkokra vágjuk a közepében az ujjunkkal gödröt nyomkodunk és (nagyon!!!)bőségesen megszórjuk kakaóporral, majd feltekerjük.
Előmelegített sütőben, közepes hőfokon kb 20-25 perc alatt pirosra sütjük.
tipp A lekváros táskák tetejét meg akartam kenni felvert tojással (de elfelejtettem). Attól szép csillogó lesz, illetve ha durvára vágott dióbelet is szórunk rá tovább fokozható a látvány és ízvilág.
.

Szooke mondta:

Igazán finom lett! Olyan finom lett az íze mint a mamám által készítetté volt! Büszke lehetsz magadra! :) Ja és a sütire is! :)

2014-01-07 19:16:23

W-oros mondta:

Az a legnagyobb dicséret, ha olyan tapasztalt szakácsokhoz/szakácsnőkhöz hasonlítják az alkotásomat, mint egy nagyszülő. :) Igazán örülök és köszönöm!

2014-01-08 08:46:02

Hozzászólás a recepthez
Hozzászóló neve: