Belépve mint:

kilépés
120
Egyszerű
Magas
  • 1 kg sertés oldalas
  • 20 dkg füstölt szalonna
  • 2 nagy fej vöröshagyma
  • 10 gerezd fokhagyma
  • 25 dkg házi sertészsír
  • só ízlés szerint
  • bors ízlés szerint
  • majoranna ízlés szerint
  • 0, 5 dl víz

Sült oldalas

1. Az oldalast vágjuk fel a csontok mentén (esetleg a hentest is megkérhetjük rá), majd mossuk meg alaposan!

2. Dörzsöljük be az oldalas darabokat sóval, borssal, majorannával (utóbbi elhagyható), majd tegyük félre pihenni.

3. Vágjuk fel a két nagy fej vöröshagymát negyedekre, fokhagyma nyomóval zúzzuk át a fokhagymát. (Reszelhetjük is.)

4. A füstölt szalonnát vágjuk ujjnyi csíkokra, ha van bőre, attól szabadítsuk meg, és kicsit vagdossuk be a szeleteket.

5. A befűszerezett oldalas szeleteket fektessük tepsibe, közéjük elhelyezhetjük a szalonna szeleteket is, majd az egész tetejére tegyük rá a sertés zsírt, és öntsünk a tepsibe 0,5 dl vizet.

6. Tegyük be a sütőbe és magas hőfokon süssük egy órán át. (Ez alatt párszor nézzünk rá, ha szükséges fordítsuk meg, hogy szép egyenletesen tudjon megpirulni az oldalas mindkét fele.)

7. Ha letelt az egy óra, tegyük bele a tepsibe a negyedelt vöröshagymákat úgy, hogy a zsír ellepje.

8. Újabb negyedóra eltelte után egyenletesen tegyük bele a zúzott fokhagymát is a zsírba, és még negyedórán át süssük.

9. Másfél óra eltelte után nézzük meg, hogy hogy áll az oldalasunk, akkor jó, ha a villát könnyen bele tudjuk szúrni, és szép egyenletesen megpirult mindkét oldala. Az, hogy ki mennyire szereti megsütni, ez ízlés dolga.

Én a köretet is együtt készítettem az oldalassal: kockára vágott sült burgonya készült még a tepsiben. Igaz ugyan, hogy a burgonya kicsit zsírosabb lett így, viszont isteni ízt kapott a sütés során.

Jó étvágyat kívánok!
.
Vendég

Adryenne mondta:

Nagyon gusztusos .Ízléses tálalás.Az embernek össze fut a nyál a szájában :D

2014-07-07 09:49:59

Vendég

Adryenne mondta:

Szeretlek!

2015-03-01 23:16:27

Hozzászólás a recepthez
Hozzászóló neve: