Belépve mint:

kilépés
45
Egyszerű
Közepes
  • 1 db TV paprika
  • 1 db paradicsom
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 2 nagy fej vörös hagyma
  • 80 g bacon vagy kolozsvári szalonna
  • 10 dkg csabai/gyulai kolbász
  • 3-4 evőkanál olaj vagy 2 evőkanál zsír
  • 1-1, 5 kg burgonya
  • 1 (nagyobb) csipet só (hagyma pirításhoz)
  • 1 púpos mokkás kanál őrölt bors
  • 1 púpos mokkás kanál őrölt kömény
  • 2 mokkás kanál erős pista vagy piros arany
  • 2 csapott evőkanál őrölt piros paprika
  • 2 kávéskanál vegeta vagy 2 leveskocka

Paprikás krumpli extrákkal

Első lépésként aprítsuk fel a vörös hagymát, paradicsomot, paprikát, fokhagymát, bacont, és karikázzuk fel a kolbászt.
Érdemes a lehető legapróbbra vágni az összetevőket (kivétel kolbász), hogy minél könnyebben, gyorsabban piruljon, illetve a burgonya főzési ideje alatt a lehető legjobban elfőjön.
Ezt tegyük félre!

Ez után a megfelelő zsiradékkal és egy nagyobb csipet sóval, pár átkavarás után fedő alatt, lassú tűzön kezdjük el a hagymát fonnyasztani.
A só azért fontos, mert nyugodtan ott tudjuk hagyni a hagymát, nem fog leégni.

Eközben feldaraboljuk a burgonyát. Ezt nyugodtan vághatjuk nagyobb darabokra, hogy ne főjön szét.
Hogy milyen alakúra vágjuk, az ízlés dolga, én most kockáztam.
A burgonya darabolás közben párszor nézzünk rá a hagymára, és kavarjuk át!

Miután az 1 kg burgonyát feldaraboltuk, és a hagyma kellően fonnyadtnak tűnik, tegyük rá az előzőekben felaprított összetevőket (paradicsomot, paprikát, fokhagymát, bacont, kolbászt), és hevesebb lángon kezdjük az egészet összepirítani!
Akkor lesz jó, ha a bacon, paprika, paradicsom kellően homogén lesz az alapunkban, illetve a kolbász karikák is kiadták a zsírjukat.

Amikor ez megvan jöhetnek a fűszerek, bors, kömény, ezt elkeverjük az alapban, majd az egészet félre húzzuk a tűzről.

Ez után jöhet a két evőkanál piros paprika, melyet szintén gyorsan elkeverünk egyenletesen. Ha látjuk, hogy szépen kiadta a színét már jó is, felöntjük egy kis vízzel.
Ha nem húzzuk le a tűzről, és nem dolgozunk gyorsan, akkor a paprika megég és keserű lesz az étel!

Mehet vissza az egész a tűzre, hozzá adjuk az ételízesítőt, és az erős pistát, majd elkeverjük, és pár rottyanás erejéig összeforraljuk.

Utolsó lépésként hozzáadjuk a burgonyát, és felöntjük az egészet annyi vízzel, amennyi éppen hogy ellepi.

Beállítjuk azt az erősséget, amin csendesen fő az étel (nem kell forralni), majd kb. 20-25 perc múlva tálalhatjuk.
A krumplira néha nem árt odanézni, hogy ne főjön szét, de ne is maradjon kemény!

Jó étvágyat!
tipp Az étel kiadósságát fokozhatjuk azzal, ha rakunk bele pár szál füstölt virslit, vagy pár evőkanál tarhonyát, illetve van, aki egy vagy két tojást beleüt, mielőtt elkészül az étel. Tálaláskor ízlés szerint egy kis tejfölt tehetünk a tetejére, és ne felejtsük el mellé a kenyeret, hogy a végén tudjunk mivel szaftot mártogatni!
.
Hozzászólás a recepthez
Hozzászóló neve: