Belépve mint:

kilépés
30
Egyszerű
Alacsony
  • 1 kg uborka
  • 1 csokor (öreg) kapor
  • 2 gerezd fokhagyma (elhagyható)
  • 1 szelet fehér kenyér
  • meleg víz

Kovászos uborka

1. Az uborkákat jó alaposan mossuk meg, a végeit csípjük le, és középen szúrjuk át késsel.
(A vásárlás során figyelünk, hogy nagyjából egyforma méretű uborkákat válogassunk, ne legyen se puha se sárga. Az előkészítés során győződjünk meg róla, hogy nincs-e köztük keserű!)

2. Mossuk meg a csokor kaprot, vegyük ketté, az egyik felét helyezzük az üveg aljára.

3. Helyezzük el az uborkát (az erre alkalmas) üvegbe vagy edénybe.
A rakás közepébe helyezzük el a kicsit bevagdosott 2 gerezd fokhagymát, a tetejére tegyük rá a kapor másik felét.

4. Öntsük fel annyi sós meleg (de nem forró) vízzel, amennyi bőven ellepi az uborkákat.
Az arány: 1 l meleg vízhez egy púpos evőkanál só. Ha kicsit soknak érezzük, ne aggódjunk, az uborka és a fokhagyma be fogja szívni a só jó részét.

5. A tetejére helyezzük el a kapor másik felét, a kapor fölé a kenyeret úgy, hogy az is a víz alatt legyen, ha szükséges öntsünk még hozzá.

6. A tetejét fedjük le egy tányérral, vagy az üveg tetejével, de ne zárjuk le teljesen, mert ha a folyadék távozni akar, akkor szétvetheti az üveget.

7. Tegyük napos, meleg helyre (időjárás függvényében) kb. 3 napra.

8. A 3. nap végén nézzük meg, hogy áll a koviubink. Ha a lé zagyvás, és az illata is kovászos uborkára emlékeztet, akkor szedjük ki az uborkákat az üvegből, dobjuk le a kenyeret, kaport, fokhagymát, a levét szűrjük át.

9. Kóstoljuk meg a levét, ha nem elég sós, pótoljuk ízlés szerint (inkább kicsit sósabb legyen), majd tegyük vissza az uborkákat az üvegbe és öntsük rá a leszűrt lét.
Ez után még egy napra tegyük vissza a napfényes, meleg helyre.

10. A 4. nap végén ismét kóstoljuk meg az uborkánkat, ha ízlik, akkor még egyszer átszűrhetjük a levét, beállíthatjuk a sózást (ha túl sós tegyünk hozzá egy kis vizet), majd mehet is a hűtőbe.

Tökéletes savanyúság hús ételekhez, szendvicsekhez, vagy akár magában is.

Jó étvágyat kívánok!
tipp Léteznek a kovászos uborkának egyéb változatai is, tájanként változó, hogy mivel és hogyan ízesítik. Lehet készíteni rozs kenyérrel is, illetve egész bors, mustármag, stb is kerülhet bele.
.
Hozzászólás a recepthez
Hozzászóló neve: