Belépve mint:

kilépés
120
Átlagos
Közepes
  • Néhány csipetnyi fűszer (vegeta, só, egész bors, tárkony, bazsalikom, babérlevél)
  • 1 csipetnyi sárfány
  • 8 dl répa
  • 40 dkg sertéscsont (pl. karajcsont hússal)
  • 2 db fehér répa
  • 1 db zeller gumó
  • 1 csomag petrezselyemzöld
  • 2 db nagyobb vöröshagyma
  • 1 kiskanál pirosarany
  • 6 db gerezd fokhagyma
  • 4 db kis paradicsom
  • 2 db krumpli

Zöldséges, sertéshúsleves sáfránnyal

Levest könnyű készíteni, egyetlen titka, hogy minél több hozzávalót (zöldséget, húst, fűszert persze ez utóbbit mértékkel és összhangban) teszünk hozzá annál finomabb lesz, türelmesen, lassan kell főzni, hogy ne legyen zavaros a leve...

A csontos húst megmosom, a fazékba teszem. A zöldségeket megpucolom, majd a répákat, fehér répát, zellergumót ketté vágva, a hagymákat egészben, megpucolva a hús mellé teszem. Felengedem hideg vízzel úgy, hogy a hozzávalókat jól ellepje, de az edény legalább háromnegyedéig érjen, hozzáadom a fűszereket, a piros aranyt, paradicsomot és lassú tűzön főzni kezdem, jöhet hozzá a sáfrány is.
A sáfrány erős illatú, kesernyés fűszer, az ételt aranysárga színre festi, ezért óvatosan kell vele bánni egy csipetnyi is elég az ételbe, ha a boltban egy tasakkal vásárolunk biztos, hogy két-három csipetnyi lesz csak benne, ilyen kiszerelésben lehet kapni. Csak mellékesen mondom, hogy a sáfrány afrodiziákum is, a középkorban és ma is sokan hamisítják, jókedvet csinál (ezt mindenki értse úgy, ahogy akarja) mindenesetre, ha finom lesz a leves, biztos mindenkinek jókedve lesz. A sáfrány mellett a levesben a tárkony íze is dominál, kellemes összhatást alkotnak majd.
Visszatérve a főzéshez, amikor felfőtt a leves, takarékra állítom a gázt és lassú tűzön kb. egy órán át főzöm, közben a tetejéről 20 percenként lefölözöm a habot. Ha lassan fő a leves nem lesz zavaros.
A főzés vége előtt fél órával teszem hozzá a meghámozott egész krumplit.
Ha megfőttek a hozzávalók és a csontról is leválik a hús leveszem a tűzről és kb. 10 perc pihentetés után leszűröm a levest, és külön tálalom a levest, főzök hozzá csigatésztát, és mellé teszem a zöldségeket és a leveshúst is.

Jó étvágyat!
tipp Aki biztosra megy az húsleveskockát is tehet a levesbe, még a főzés elején, el nem rontja az biztos.
.
Hozzászólás a recepthez
Hozzászóló neve: