Belépve mint:

kilépés
60
Átlagos
Magas
  • 8 + 4 db tojás
  • 20 + 10 dkg cukor
  • 15 dkg liszt
  • 50 dkg mascarpone
  • 4 evőkanál cukor
  • 2 evőkanál porcukor
  • 4 pohár kávé
  • 5 dkg kakópor
  • 1 csipet só
  • 20 ml rum
  • 10 ml konyak vagy Amaretto
  • 250 dl habtejszín

Tiramisu di Siena

Először a piskótatésztát készítem el. Aki a ma már hagyományos formát választja, az egyszerűen használjon babapiskótát, abból is kiváló lesz a süti.
8 db tojás sárgáját habosra elkeverek 10 dkg cukorral, majd a 8 tojás fehérjéből ugyancsak 10 dkg cukorral (egy csipet sóval) kemény habot keverek. A habot óvatosan hozzákeverem a sárgához, majd a lisztet is beleszitálom és belekeverem, óvatosan, hogy ne törjön nagyon össze a krém. Egy nagy tepsibe sütőpapírt teszek és beleöntöm a krémet. Porcukorral megszóróm a tetejét és előmelegített 180 fokos sütőben aranybarnára sütöm. (Ha ezt a tésztát nem egyben, hanem csíkokat nyomva például egy sütőzsákkal, készítjük sütésre tulajdonképpen hagyományos babapiskótát is süthetünk.)

Megvárom, amíg a kész tészta kihül és két felé vágom. Keresek egy magas falú jénai tálat és abban készítem el a sütit. A jénai tálba beleteszek egy réteg piskótát, majd a kávéhoz keverem a rumot és jól meglocsolom vele a tésztákat.

Majd egy edényben vizet teszek fel főni. A 4 tojás sárgáját összekeverem 5 dkg cukorral és a lassú forrásban lévő gőz fölé teszem, hogy krémmé sűrűsödjön, lassan kevergetem. Ha besűrűsödött félreteszem, megvárom míg kihűl. Közben maradék tojásfehérjéket szintén 5 dkg cukorral (és egy csipet sóval) kemény habbá verem, illetve külön a tejszínhabot is, mindkettőt és a sajtot is egymás után hozzákeverem a kihűlt tojássárgája krémhez. Kész a krém! A piskótára öntöm a felét, majd jöhet még egy réteg rumos, kávés keverékkel (bőven) meglocsolt piskóta, majd megint egy réteg krém.
Ha maradt még alapanyag, készíthetünk még egy sort.
Arra kell figyelni, hogy az utolsó réteg krém legyen... villával csíkokat húzok a krémbe, így egy kis mintát készítek a süti tetejére. Végül kakaót szitálok a tetejére, folpackkal letakarom és pár órára (kb. 5 órára!)a hűtőbe teszem.

Jó étvágyat!

tipp Ha valaki egyszerűbb elkészítési formát szeretne, akkor a tojássárgáját főzés nélkül is hozzáadhatja a habbá vert tojásfehérjéhez, illetve a tejszínhab se kötelező elem, anélkül is finom, hiszen a mascarpone magában is elég krémes. A kísérletező kedvűek a kérmbe meggyet, ananászdarabokat keverhetnek, vagy meggy, eper illetve egyéb lekvárokkal vegyíthetik a rétegeket.
.
Hozzászólás a recepthez
Hozzászóló neve: