Belépve mint:

kilépés
60
Egyszerű
Közepes
  • 1 csomag porcukor (díszítéshez, tálaláshoz)
  • 30-40 dkg liszt
  • 20 db szilva (befőtt szilvából)
  • 1 db alma
  • 1 db tojás
  • 1 kg krumpli
  • 15 dkg margarin vagy zsír
  • 1 csipetnyi só
  • Több csipetnyi cukor (vaníliás cukor vagy barna cukor)
  • Több csipetnyi fahéj
  • Kb. 20 dkg zsemlemorzsa

Szilvás gombóc, almás gombóc

Előre bocsátom, hogy egyszerre csináljuk a szilvás és az almás gombócot, nem jár nagy többletmunkával és így több íz kerül az asztalra.

A krumplit meghámozom és sós vízben megfőzöm, majd leszűröm, összetöröm villával és hagyom, hogy kihűljön. Meg kell várni, hogy kihűljön, mert különben csirízes lesz a tészta.

Közben előkészítem a tölteléket: a szilvákat negyedekre vágom.
Az almás töltelékhez az almát meghámozom, apró kockákra vágom, fahéjjal és cukorral szórom meg és 1 percre beteszem a mikróba, hogy párolódjon meg.

Majd sós vizet teszek fel a gombócoknak...

Ha a krumpli kihűlt hozzáadom a lisztet, egy tojást, 5 dkg margarint, pici sót és jól nyújtható tésztát gyúrok belőle. Két részre osztom, mindkettőt ujjnyi vastagra nyújtom és 6x6 cm-es négyzetekre vágom. A négyzetek közepébe teszem a szilvadarabot, cukrot és fahéjat szórok rá, vagy épp almás tölteléket teszek rá. Majd a négyzetek sarkait összefogom és gombócokat gyúrok, formázom belőlük.

A maradék (kb. 10 dkg) margarinon, lassú tűzön megpirítom a zsemlemorzsát.

Közben a forrásban lévő vízbe teszem a gombócokat és kb. 3-5 percig főzöm, amikor a gombócok feljönnek a víz tetejére megfőttek. Kiveszem a vízből, lecsepegtetem és a zsemlemorzsába hempergetem a gombócokat.

Porcukorral megszórva tálalom.

Jó étvágyat!
tipp A krumplit héjában is megfőzhetjük... A tölteléket lehet váltogatni a szilvás, almás mellett próbáljuk ki őszi- vagy sárga barackkal, körtével, mangóval stb. is!
.
Hozzászólás a recepthez
Hozzászóló neve: