Belépve mint:
60
Egyszerű
Közepes
7
4
5336
0
- 1 csomag porcukor (díszítéshez, tálaláshoz)
- 30-40 dkg liszt
- 20 db szilva (befőtt szilvából)
- 1 db alma
- 1 db tojás
- 1 kg krumpli
- 15 dkg margarin vagy zsír
- 1 csipetnyi só
- Több csipetnyi cukor (vaníliás cukor vagy barna cukor)
- Több csipetnyi fahéj
- Kb. 20 dkg zsemlemorzsa
Szilvás gombóc, almás gombóc
Előre bocsátom, hogy egyszerre csináljuk a szilvás és az almás gombócot, nem jár nagy többletmunkával és így több íz kerül az asztalra.A krumplit meghámozom és sós vízben megfőzöm, majd leszűröm, összetöröm villával és hagyom, hogy kihűljön. Meg kell várni, hogy kihűljön, mert különben csirízes lesz a tészta.
Közben előkészítem a tölteléket: a szilvákat negyedekre vágom.
Az almás töltelékhez az almát meghámozom, apró kockákra vágom, fahéjjal és cukorral szórom meg és 1 percre beteszem a mikróba, hogy párolódjon meg.
Majd sós vizet teszek fel a gombócoknak...
Ha a krumpli kihűlt hozzáadom a lisztet, egy tojást, 5 dkg margarint, pici sót és jól nyújtható tésztát gyúrok belőle. Két részre osztom, mindkettőt ujjnyi vastagra nyújtom és 6x6 cm-es négyzetekre vágom. A négyzetek közepébe teszem a szilvadarabot, cukrot és fahéjat szórok rá, vagy épp almás tölteléket teszek rá. Majd a négyzetek sarkait összefogom és gombócokat gyúrok, formázom belőlük.
A maradék (kb. 10 dkg) margarinon, lassú tűzön megpirítom a zsemlemorzsát.
Közben a forrásban lévő vízbe teszem a gombócokat és kb. 3-5 percig főzöm, amikor a gombócok feljönnek a víz tetejére megfőttek. Kiveszem a vízből, lecsepegtetem és a zsemlemorzsába hempergetem a gombócokat.
Porcukorral megszórva tálalom.
Jó étvágyat!

Hozzászólás a recepthez
Hozzászóló neve: