Belépve mint:

kilépés
120
Átlagos
Közepes
  • 1 evőkanál oliva olaj
  • 1 kiskanál méz
  • 1 kg bőrös malackaraj
  • 1 csipetnyi rozmaring
  • 4 db répa
  • 1 kiskanál durvára őrölt só
  • 2 kiskanál vegeta
  • 1 csipetnyi frissen őrölt bors
  • 1 csipetnyi majoránna
  • 1 csipetnyi őrölt köménymag
  • 2 db nagyobb vöröshagyma
  • 1 db fokhagyma (egész)
  • 1 dl Tokaji aszú

Sült, bőrös malachús

A húst megmossuk, majd a fűszereket összekeverem, hozzáadom a megtisztított apróra vágott zöldségeket, majd az olajat, a bort, és a mézet majd jól bedörzsölöm vele a húst, majd a bőrét éles késsel bevágom, lehet csíkozni vagy kockára vágni a bőrt, úgy, ahogy majd később szeletelni szeretném.
Majd az egészet beteszem (az egyszerűség kedvéért és azért is mert így is nagyon finom, megpuhul, majd a végén szépen megpirul és szépen összeérnek az ízek) egy sütőzsákba, melyet néhány helyen ki kell lyukasztani.
Mehet egy tepsibe és 180 fokon kb. 80 percig sütöm. Amikor kibontom a sütőzsákból már nem kell pirítani sem, mert szépen megpirul a hús és ropogósra sül a bőr is.
Tíz perc pihentetés után szeletelhető.
Mellé krumplipürét kínálok és a hús levét.
A hús mellé szószt kínálok: a mellette sült zöldségeket egy kis oliva olajjal és tejföllel összeturmixolom.

(A másik megoldás, ha a húst előtte húslevesben főzöm meg kb. másfél óra alatt, amikor puha kiveszem a finom húslevesből, ekkor irdalom be a bőrét és teszem egy tepsibe és a sütőbe, ekkor kerül alá még egy kis húsleves, oliva olaj, a vöröshagyma és a fokhagyma, a bőrt megkenem egy kis mézzel és megöntözöm a borral. Fél-háromnegyed óra alatt 180 fokos sütőben megpirítom, közben folyamatosan locsolgatom a hús alatti szafttal.)


Jó étvágyat!
tipp A húst lehet sütőzsák nélkül is sütni, de így tovább tart a folyamat, a tepsit ekkor alufóliával kell letakarni, kb. 2 órán át puhítani a húst, majd fél óra alatt megpirítani. Már mindhárom sütési formát kipróbáltam, nekem a sütőzsákos/tasakos megoldás volt a legfinomabb.
.
Vendég

vendég mondta:

fincsi

2012-01-08 15:40:43

Vendég

angelika mondta:

Köszönöm, hogy valaki a sütözsákot ajánlja, mert sokan odzkodnak töle. Pedig klassz dolog. Ja, és sül a husom a fenti recet szerint ;)

2012-01-20 10:24:19

Vendég

Toma mondta:

Köszönöm a hozzászólást. Remélem finom lett a hús...

2012-01-28 07:48:08

Vendég

Saci mondta:

Életemben először próbálok sütőzsákban sütni e recept hatására. A Tokajit kihagytam, mert nem fér bele a táplálkozási szokásainkba, de egyébként a recept teljesen paleo. Köszönet érte, remélem, jó lesz...:)

2012-07-25 12:38:19

Vendég

monorka mondta:

Újra közeledik, a szilveszter. Most állok neki a receptednek, nagyon jónak tűnik. BUÉK

2012-12-29 15:36:52

Toma mondta:

BUÉK! Remélem jól sikerült... Én is sütöttem újévre, finom lett :)

2013-01-11 16:13:09

Vendég

rotker mondta:

Mi az előre megfőzős variációt próbáltuk ki először, isteni lett!!!
Legközelebb leteszteljük a sütőzsákost is, abban valószínűleg még intenzívebben összeérnek az ízek. A Tokaji kihagyhatatlan, az adja meg az igazi bukéját.
Hálás köszönet a receptért. :D

2013-01-26 15:20:04

Toma mondta:

Örülök, hogy sikerült... Valóban a Tokajival nagyon finom...

2013-01-26 21:30:47

Vendég

Meerfeld mondta:

Tizenéves korom óta nem ettem malachúst, de most az újév alkalmával gondoltam meglepem családomat egy jó kis malacsülttel. Már előkészítéskor hihetetlen finom illatok terjengtek a konyhában...a végeredmény pedig: egy isteni porhanyós, könnyed sült fenséges ízvilággal! Köszönjük! Szívesen ajánlom bárkinek! :)

2015-01-01 14:09:31

Hozzászólás a recepthez
Hozzászóló neve: