Belépve mint:

kilépés
30
Átlagos
Közepes
  • 10 dkg csirkemell (vagy egyéb hús ízlés szerint)
  • 4 db vékony bacon szelet
  • 1 db tojás
  • 1-2 csipetnyi só
  • 1 kiskanál vaj vagy egyéb zsiradék (ha a tészta igényli)
  • 1 kg krumpli
  • 10-15 dkg liszt
  • 1 db vöröshagyma
  • 1-2 csipetnyi fűszer, pirospaprika, pirosarany
  • 1 csomag sajtkrém
  • 10 dkg trappista sajt
  • 1-2 evőkanál tejföl

Sajtos gnocchi paprikás szósszal

Először lássuk a gnocci tészta elkészítését, ami tulajdonképpen nudli készítését idézi, csupán a külső megjelenést, a formát dobjuk fel egy kis bordás mintával és talán az alakja lesz ducibb mint a magyar nudlié. A tészta egyébként olasz eredetű, amit az ókori Itáliában csütörtökön, Jupiter napján ettek, többnyire egyszerűen, vajjal, zsiradékkal megkenve. Az olaszok ma is inkább egyszerű szószokkal, paradicsomossal, sajtossal eszik.

Nos, a tésztához először a krumplit meghámozom, megfőzöm, lehet héjában, de lehet úgy, hogy főzés előtt meghámozzuk és kockára vágjuk. Ha megfőtt, összetöröm, megvárom, míg kihűl. Fűszerezem, hozzáadom a lisztet, a tojást, a zsiradékot és addig keverem, míg elválik az edény falától, míg lassan összeáll a tészta. A folytatásra több recept is van: az egyik, hogy a nudlihoz hasonlóan hosszú kígyót :) formázunk és azt vágjuk kisebb darabokra, azokat kézzel (tenyérrel) gombóccá sodorjuk, majd villával bordát sodrunk rá. A másik lehetőség: nekem ez jobban bevált, hogy apró gombócokat szakítok ki a tésztából, lisztes kézzel formázom, majd a villa segítségével bordákat formázok rá.
Közben sós vizet teszek fel főni egy kis olajjal. Ha forr beledobom a gnocchikat és addig főzöm, míg feljönnek a víz tetejére.

Kétféle mártást készítek hozzá:
Az egyikhez sajtkrémet keverek össze sóval, borssal, pirospaprikával, egy kis pirosarannyal, tejföllel. (Óvatosan, hogy ne legyen túl sós!)
A másikhoz egy kis bacont pirítok, majd hozzáadom az apróra vágott hagymát és a kockára vágott csirkemellet, fűszereket szórok rá, sót, borsot, pirospaprikát és pirosaranyat, majd felöntöm vízzel. Kb. 20 perc alatt sűrű, szaftos csirkemellpörköltet kapok.

A tészta mellé a kétféle szószt kínálom, a gnocchira még a tálalás előtt egy kis kanál tejfölt és reszelt trappista sajtot teszek.

Jó étvágyat!
tipp A gnocchit készen csomagolva hűtőpultban vagy mirelit formában is megvehetjük, úgy is finom és időt spórolunk vele. A szószokat kedvünk szerint cserélgetjük, váltogathatjuk, mint bármely tészta esetén...
.
Hozzászólás a recepthez
Hozzászóló neve: