Belépve mint:

kilépés
40
Egyszerű
Közepes
  • 5 dl tejföl
  • 1 kiskanál vaj
  • 50 dkg (vagy 6 nagyobb darab) krumpli
  • 50 dkg darált hús
  • 2 db vöröshagyma
  • 50 dkg (fagyasztott) zöldbab
  • 4 db (4 gerezd) fokhagyma
  • 1-2 csipetnyi fűszer ízlés szerint (só, bors, paprika)
  • 1 dl olaj

Rakott zöldbab krumplival

Had' bocsássam előre, hogy az étel kedves feleségem találmánya, én, aki bizonyos rakott ételek tekintetében ragaszkodom a hagyományos ízekhez, ilyen a rakott bab, rakott karfiol stb. szóval kétkedve fogadtam az ötletet, hogy a rizst krumplival cseréljük fel, de beadtam a derekam s (mint szokott :) neki lett igaza. Nagyon fonom, laktató, mondhatom mind egy falatig elfogyott, s bár négy személyre készült az étel megettük az egészet...

De lássuk az elkészítést...
A babot kiolvasztom (esetleg mikrohullámú sütőben) egy kis vegetás vízben (épp hogy ellepje) megpárolom kb. 5 percig.
Közben a krumplit meghámozom és vékony karikákra vágom, mintha chipset készítenénk.
Majd a húst készítem el: Olajon megpirítom az apró kockára vágott hagymát, majd jöhet hozzá a zúhott fokhagyma, majd a darált hús és a fűszerek (só, bors, vegeta, paprika), ha megpirult a hús, felengedem egy kis vízzel, hogy legyen neki egy kis leve.
Jöhet a tepsi (jénai tál) előkészítése. Kivajazom és beleteszem a nyers krumplikarikákat, sózom, vegetázom és jöhet rá egy kis tejföl, majd a darálthúsos szósz, egy kis tejföl végül a zöldbab kerül a tetejére, ha kell még fűszerezem, a tetejére végül tejfölt teszünk és lefedjük alufóliával.
180 fokos sütőben kb. 30 percig puhítom, főzöm a hozzávalókat, főleg a krumpli és a bab miatt kell ennyi idő, majd ha megfőtt a krumpli leveszem az alufóliát és visszateszem a sütőbe, kb. 15 perc alatt aranybarnára, ropogósra pirítom.
Jó étvágyat!
tipp A rétegeket tetszés szerint lehet növelni, változtatni. A tetején még egy kis reszelt sajt, vagy zsemlemorzsa is elfér, ízlés szerint.
.
Vendég

Szekfű Éva mondta:

Az 50dl tejföl az valóságos?

2012-08-30 10:05:45

Toma mondta:

Jó a meglátás. Javítottam. Persze ízlés szerint növelhetők a hozzávalók. :) Toma

2012-08-30 11:01:10

Hozzászólás a recepthez
Hozzászóló neve: