Belépve mint:

kilépés
180
Egyszerű
Közepes
  • 55 dkg liszt
  • 2 kávéskanál só
  • 25 dkg margarin
  • 3 nagy evőkanál tejföl
  • 2 egész tojás (tésztához)
  • 1 tojás a kenéshez
  • 5 dkg élesztő
  • fél dl tej
  • 1 kávéskanál cukor

Pogácsa

Először az élesztőt futtatom fel langyos cukros tejben. (5 dkg élesztő, fél dl tej, 1 kávéskanál cukor)

Közben egy műanyagtálba teszem a szobahőmérsékletű hozzávalókat: az 55 dkg lisztet, 2 kávéskanál sót, 25 dkg margarint, a 3 nagy evőkanál tejfölt a két egész tojást, majd a felfutott élsztőt. Majd puha, kicsit ragacsos tésztát gyúrok, ekkor lehet hozzá tenni még egy kis lisztet, hogy ne ragadjon nagyon.
Majd konyharuhával letakarva, meleg helyen kelesztem 2 órán keresztül.
A tészta körülbelül a duplájára fog dagadni. A nyújtódeszkát belisztezem és egy ujjnyi vastagságúra nyújtom a tésztát, majd kétszer kettőbe hajtom és újra kinyújtom egy ujjnyi vastagságúra.

Lisztezett késsel bevagdosom négyzetrácsosra a tetejét, majd egy lisztbe mártogatott pálinkáspohárral kiszaggatom, kézzel egyesével formázom a pogácsákat, megkenem a tetejét felvert tojással.
Tepsire rakom, majd előmelegített, 180 fokos sütőben alig húsz perc alatt pirosra, ropogósra sütöm.
tipp A pogácsák tetejét reszelt trappistasajttal is megszórhatjuk...
.
Hozzászólás a recepthez
Hozzászóló neve: