Belépve mint:

kilépés
120
Átlagos
Magas
  • 5 db tojás
  • 25 dkg kristálycukor
  • 20 dkg liszt + 5 evőkanál liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 2 evőkanál kakaópor
  • fél liter tej
  • 25 dkg vaj
  • 25 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliáscukor
  • 2-3 tábla étcsokoládé tortabevonó (vérmérséklettől függően))

Hólabda torta

Az egyik kedvenc süteményem a hólabda. Sokáig eláll, bár a benne lévő krém miatt inkább téli sütemény, inkább karácsony környékén sütötte meg nagymamám is. Felénk Csongrád megyében nem hólabdának, hanem kozáksapkának hívták, lehet, hogy más is így ismeri.
Sógornőm világbajnok ötlete volt a sütit nagyban is megcsinálni, tortának.

Lássuk, hogyan készül!
A piskótához 5 db nagyobb, egész tojást kikeverünk 25 dkg kristálycukorral és 6 kanál vízzel. Kb. 10 percig kell keverni robotgéppel, mert magasra fel kell jönnie!
Egy másik tálba összekeverünk 20 dkg lisztet, 1 csomag sütőport és kb. 2 púpos kanál kakaót, hogy szép barna legyen. Ezt a száraz részt fakanállal, óvatosan belekeverjük a masszába.

Nézzük, hogy készül a krém! ½ liter tejet és 5 kanál lisztet sűrű péppé főzünk. (Ajánlatos kézi habverővel szoktam kavargatni, hogy csomómentes legyen.) Habosra keverünk 25 dkg vajat, 25 dkg porcukrot és 1 csomag vaníliás cukrot. Amikor kihűlt a sűrű pép, összekeverjünk mindent.

A piskóta-tésztából közben két kerek lapot sütünk. Amikor kihűltek mindkét lapot félbe vágjuk és elkezdjük rétegezni a hozzávalókat:
tortalap-krém-tortalap-étcsokoládé-krém-tortalap-krém-tortalap-étcsokoládé.

Amikor a torta közepére öntjük az ét tortabevonót, akkor érdemes egy pár percet várni a csokoládé megdermedéséig.

A torta oldalára is hagyjunk egy kis krémet, kenjük meg, majd szórjuk meg kókuszreszelékkel.

Jó étvágyat!
tipp Most csak egyszínű tésztát készítünk (kakaósat), így egyszerűbb, de lehet az eredeti sütemény-recept szerint egy adag fehér színű és egy adag kakaós tésztát is készíteni, ehhez annyi módosítás kell, hogy a kakaóport nem kell az egész tésztához adni. A kész masszát kétfelé veszem és az egyikhez adom csak hozzá a leszitált kakaóport. Ekkor két sütőformában külön-külön kell sütni a két tésztát...
.
Vendég

Molnár Tiborné mondta:

Nagyon jól néz ki, ezt hétvégén kipróbáljuk!

2013-06-06 16:05:02

Toma mondta:

Örülök neki! Jó étvágyat kívánok, biztos vagyok benne, hogy mindenkinek ízleni fog! :)

2013-06-09 08:23:02

Vendég

Éva mondta:

Mintha a fényképen nem ez a sütemény lenne

2013-06-13 10:35:59

Toma mondta:

Kedves Éva! Pedig ez a sütemény (torta) látható. :) A legelső kivágott szeletet fotóztam le, elborult a tányéron...

2013-06-14 16:24:11

Hozzászólás a recepthez
Hozzászóló neve: