Belépve mint:

kilépés
60
Átlagos
Közepes
  • 4 fél csirkemell (kb. 1 kg)
  • 4 evőkanál méz
  • 4 teáskanál só
  • 4 kávéskanál őrölt bors
  • egyéb fűszerek (majoranna, kakukkfű)
  • 4 gerezd fokhagyma (ízlés szerint lehet több is)
  • sütőzsák, madzag, műanyag edény...
  • 2 babérlevél

Házi csirkemellsonka

Az interneten olvastam először a házi csirkemellsonkáról, pedig teljesen ésszerűnek tűnik, hogy a sok tartósítóval, ízfokozóval és egyéb "felesleges" hozzávalóval megspékelt bolti csirkemellsonka helyett készítsük el saját verziónkat, hiszen, mondhatjuk, csak csirkemellsonka kell hozzá, fűszerek és semmi más... Utánanéztem több verziónak is. A legtöbben a japán recepteket próbálták ki, illetve fejlesztették tovább. Többszöri próbálkozás után leírom, azt, ami nekem a legjobban sikerült.

A csirkemelleket megmosom és letörölgetem. Majd egy műanyag edénybe, amibe beleférnek a pácolni való mellek is, először mézet, sót, borsot, babérlevelet, fokhagymát és fűszereket teszek, összekeverem (mint egy pácot), a csirke mennyiségével arányosan (Illik hozzá a kakukkfű vagy a majoránna is). Majd a pácba forgatom a húsokat, hogy jól átjárja, mindenhol érje a mézes-fűszeres máz. Az edényt lezárom, majd 3 napot pihen a hűtőben.

Három nap múlva, amikor kivesszük, alaposan leöblítem, és hideg vízben egy órán át áztatom, hogy kivegye a víz az erős sós-mézes ízt.

Elkészítés:
A húst egy sütőzsákba teszem, szorosan összezárom, spárgával összekötöm, hogy henger alakú legyen. Középmeleg sütőben (140 fokon) sütöm meg a csirkemellet 45 perc alatt. Így a hús omlós, szaftos marad.
(Lehet tovább is sütni, de minél nagyobb hőfokon és hosszabb ideig készítjük, annál szárazabb lesz a hús)

Majd ott hagyom kihűlni, de kis pihentetés után melegen is fogyasztható.

Jó étvágyat!
tipp A hús megsütésére több verzió is létezik, van aki kötözés után forrásban lévő vízbe teszi, majd elzárva a gázt hagyja ott kihűlni a húst. A fűszerezést illetően érdemes kísérletezni a mézzel, illetve a fűszerek mennyiségével, arányával is.
.

Toma mondta:

Kedves Kata!

Kíváncsian várom én is az eredményt! :) Drukkolok! :)

2016-07-26 11:21:01

Vendég

Kata mondta:

Gyorsan be is pácoltam a húsokat, úgyhogy nagy érdeklődéssel várom a pénteket amikor cégre süthetem :)

2016-07-26 10:04:41

Ritus mondta:

Nagyon jól hangzik, biztosan kipróbálom! :)

2014-03-14 19:29:45

Vendég

Csilla mondta:

Szeretnem megkerdezni,hogy mi tortenik ha en mondjuk 75 fokon 2-3 orat sutom,mivel tarjanal bevalt csak ott 4 orat kell.Nem szarad ki a hus finom szaftos marad :)

2015-09-05 18:24:15

Toma mondta:

Kedves Csilla! Nekem ez a recept vált be, így sütve az állaga olyan volt, mint a bolti csirkemellsonkának, jól szeletelhető, kicsit ruganyos. Nyilván ki kell próbálni, hogy így milyen lesz, ha a hőmérsékletet a felére, a sütési időt jóval a duplájára emeljük. Egy biztos, rossz nem lesz, biztosan finom ízű lesz, úgy gondolom meg is sül, hiszen a csirkemellnek nem kell nagy hőfok. Jó kísérletezést és ha van kedve, örömmel várom a visszajelzést, hogy hogy sikerült, az Ön módszerével. :)

2015-09-08 08:29:59

Vendég

Anna mondta:

Kedves Toma , nagyon tetszik ez a recept , szívesen kipróbálnám .. kérdezném, hogy a mézet kihagyhatom, vagy helyettesíthetem valamivel , mert sajnos egy szigorú diéta miatt semmilyen cukrot nem ehetek .. a méz az íz miatt kell bele , vagy a hús szerkezetén változtat ..pl vizet köt meg később , a sütés során ? nagyon köszönöm a segítségét !

2016-05-13 12:12:33

Toma mondta:

Kedves Anna! A mézet nyugodtan kihagyhatod,,, Egyébként csak az íze miatt használtam, egy kicsit pikánsabb, édeskésebb lesz tőle az hús íze, nem lesz túl édes, de kiemeli a só és a többi fűszer ízét.

2016-05-13 21:10:34

Hozzászólás a recepthez
Hozzászóló neve: