Belépve mint:

kilépés
30
Átlagos
Közepes
  • 2 dl tejszín (plusz esetleg még 1 db tej, ha a tészta igényli)
  • 1 csipetnyi porcukor díszítésnek a tálalához
  • 1 db befőttesüveg kimagozott őszibarack (vagy meggy)
  • 1 kiskanál vaníliakivonat (vagy egy vaníliarúd közepe)
  • 1 kiskanál sütőpor
  • 6 db tojás
  • 1 evőkanál vaníliás cukor
  • 10 dkg liszt
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 10 dkg cukor
  • 1 kiskanál vaj (a tepsi vagy pitesütő kikenéséhez)

Gyümölcsös (barackos) clafoutis

A clafoutis egy francia eredetű (tejes)lepény. Tulajdonképpen a palacsintatésztához hasonlít az elkészítése... Langyosan és hidegen is megehető. Most barackkal készítjük, de meggyel és egyéb gyümölcsökkel is kiváló. Amikor nemrég Anna barátnőnknél jártunk, akkor sütötte meg nekünk a meggyes verziót, akkor rögtön megfogadtuk, hogy kipróbáljuk, most lássuk a barackos változatot...

A száraz hozzávalókat összekeverem, majd jöhetnek a nedves alkotórésszek és az egészet felverem habosra, krémes állagúra. A kivajazott (esetleg pluszban vékonyan belisztezett) pitesütőbe beleszórom az apró darabokra vágott, lecsepegtetett gyümölcsöket ráöntöm a tésztát és mehet a 200 fokos sütőbe. Fél óra alatt készre sül. Sütés közben feljön a tészta, de nem kell megijedni, hogy amikor kivesszük a sütőből lassan lelappad. Ha egy kicsit kihűlt könnyebben szeletelhető, porcukorral megszórva tálalom, esetleg hideg vaníliapudingot, vagy fagyit is lehet mellé adni, de magában is laktató desszert-vacsora.
Jó étvágyat!
tipp A gyümölcsöket lehet váltogatni kinek-kinek ízlése szerint, magozott meggy, cseresznye, sárga vagy őszibarack, almakompót és hasonlók, vagy akár vegyesen is használhatjuk, kísérletezzünk bátran!
.

csusza mondta:

Akkor a legfinomabb, ha 300 km utazol érte, aztán még 300+150km visszafele, majd a hűtőbe teszed és másnap mindmegeszed :)

2010-11-09 08:21:17

Toma mondta:

Ha ezen múlik most hétvégén is szívesen csinálunk még...
Egyébként azóta már legalább háromszor sütöttünk ilyet, nagyon kelendő volt..

2010-11-10 19:44:42

Hozzászólás a recepthez
Hozzászóló neve: