Belépve mint:
120
Átlagos
Közepes
5
2
5412
0
- 20 db nagyobb bodzavirág
- 4 kg cukor
- 6 liter víz
- 5 db nagyobb citrom
- 10 dkg citromsav
- 1 kiskanál nátrimbenzonát
Bodzaszörp
A bodzaszörp a fekete bodza (Sambucus nigra) virágzatából készülhet. Jó tudni, mert több bodzafaj található. A bodza május közepétől 3-4 héten át virágzik... Érdemes sietni, én is több 'sorstársammal' találkoztam bodzavirág szedés közben, nyugodtan mondhatom vannak nagyon fürgék is és a legnagyobb tányérú virágok a legkelendőbbek... :)A virágokat elméletileg nem kell lemosni, mert így az értékes virágpor nagy része is eltűnik, de azért a bogarakat szedjük le a virágról...
5 liter vizet felteszek egy nagy edényben forrni, ebbe belekeverem a cukorból 3,5 kg-t. A maradék fél kg cukrot karamellizálom egy edényben, lehet hozzá egy kis vizet önteni, vagy gőz felett kevergetni, hogy ne égjen oda, ne legyen túlságosan fekete. Ha kész a karamell ráöntök egy liter vizet, a víz miatt a karamell meg fog keményedni, illetve fröcskölhet is, így óvatosan keverjük hozzá, majd lassan feloldódik a karamell a vízben. Ezt a karamellás levet hozzáönthetjük a nagyobb adag cukros vízhez és újra felforraljuk.
Miután kihűlt a szirup, beleteszem a bodzavirágokat, a felkarikázott citromot, a
citromsavat és a nátriumbenzonátot és 4-5 napig tart míg összeérnek az ízek, állni hagyom. Naponta kétszer (én reggel és este) megkevertem.
Szűrés után tiszta üvegbe önthetjük, a cukor miatt nem kell bele más tartósítószer, úgy is hamarosan elfogy a meleg nyáron...
Hideg (szénsavas) ásványvízzel felöntve nagyon finom. Hígítani pedig ízlés szerint lehet...
Jó italozást! :)

Hozzászólás a recepthez
Hozzászóló neve: