Belépve mint:

kilépés
120
Átlagos
Közepes
  • 20 db nagyobb bodzavirág
  • 4 kg cukor
  • 6 liter víz
  • 5 db nagyobb citrom
  • 10 dkg citromsav
  • 1 kiskanál nátrimbenzonát

Bodzaszörp

A bodzaszörp a fekete bodza (Sambucus nigra) virágzatából készülhet. Jó tudni, mert több bodzafaj található. A bodza május közepétől 3-4 héten át virágzik... Érdemes sietni, én is több 'sorstársammal' találkoztam bodzavirág szedés közben, nyugodtan mondhatom vannak nagyon fürgék is és a legnagyobb tányérú virágok a legkelendőbbek... :)

A virágokat elméletileg nem kell lemosni, mert így az értékes virágpor nagy része is eltűnik, de azért a bogarakat szedjük le a virágról...

5 liter vizet felteszek egy nagy edényben forrni, ebbe belekeverem a cukorból 3,5 kg-t. A maradék fél kg cukrot karamellizálom egy edényben, lehet hozzá egy kis vizet önteni, vagy gőz felett kevergetni, hogy ne égjen oda, ne legyen túlságosan fekete. Ha kész a karamell ráöntök egy liter vizet, a víz miatt a karamell meg fog keményedni, illetve fröcskölhet is, így óvatosan keverjük hozzá, majd lassan feloldódik a karamell a vízben. Ezt a karamellás levet hozzáönthetjük a nagyobb adag cukros vízhez és újra felforraljuk.

Miután kihűlt a szirup, beleteszem a bodzavirágokat, a felkarikázott citromot, a
citromsavat és a nátriumbenzonátot és 4-5 napig tart míg összeérnek az ízek, állni hagyom. Naponta kétszer (én reggel és este) megkevertem.
Szűrés után tiszta üvegbe önthetjük, a cukor miatt nem kell bele más tartósítószer, úgy is hamarosan elfogy a meleg nyáron...

Hideg (szénsavas) ásványvízzel felöntve nagyon finom. Hígítani pedig ízlés szerint lehet...

Jó italozást! :)
tipp Citromot és menta leveleket (ha van itthon citromfű levelet) is szoktam a szörpbe tenni, de mehet bele jégkocka is. Érdemes nagyobb adagot is bekeverni az is nagyon hamar elfogy. A vendégsereg kedvence.
.
Hozzászólás a recepthez
Hozzászóló neve: