Belépve mint:

kilépés
30
Átlagos
Közepes
  • 1-2 evőkanál vegeta
  • Negyed kg zöldségkeverék
  • néhány csomag fűszer, ízlés szerint
  • 1-2 csipetnyi só, bors ízlés szerint
  • 2-3 evőkanál búzadara
  • 1 db tojás
  • 2-3 dkg vaj
  • 20 dkg csirkemell

30 perces grízgaluska leves

Először a grízgaluskákat készítem el, illetve elő. A tojást és a szobameleg vajat habosra keverem majd hozzáadom a sót, (egy csipet szárított petrezselymet) és a grízt úgy, hogy közepesen sűrű állagú lehegyen, egy kis vízzel lehet hígítani, illetve még grízzel sűríteni. Van, aki egy kis szódabikarbónát is tesz hozzá, attól puhább lesz, ha megfő. Ha kész húsz percre állni hagyom.

Közben a zöldséget (ez lehet fagyasztott mexikói zöldségkeverék, répa, fehér répa, kukorica, vagy bab mix is) egy kis vajjal megpirítom. Közben felvágom apró darabokra a csirkemellet és hozzáadom párolódni, picit pirulni. Majd felengedem kb. háromszor annyi vízzel; vegetával, borssal, fűszerekkel ízesítem (majoranna, petrezselyem). Lassú tűzön főzöm, míg majdnem megfő a répa, ekkor főzöm bele a galuskákat.

Közben pihent a galuskatésztából kanállal (vagy villával) ízlés szerint hosszúkás gombócokat szaggatok a takarékon gyöngyöző vízbe. Amikor feljönnek a galuskák a víz tetejére megfőtt a közepe is, ez kb 2-3 max 5 perc. Ezután leveszem a tűzről, fedővel letakarom, 1-2 percig állni hagyom, még forrón tálalom, petrezselyemmel díszítem.
tipp A grízgaluska elkészítése nem könnyű ügy. Sokan félnek tőle, hogy kemény lesz vagy épp szétfő. Én például sokkal jobban szeretem az enyhén kemény közepű galuskát, persze nem ez az ideális. Nekem a vajas változat bevállt, de készíthető zsírral, olajjal, a titok a pihentetésben van (hagyni kell megdagadni), sokan egy késhegynyi szódabikarbónában hisznek..., mások a tojásfehérjét külön verik fel habbá, azt keverik a vajas, tojássárgás masszához.
.

csusza mondta:

Kitűnő második receptnek... ;)

2010-09-17 14:52:02

Toma mondta:

Köszönöm. Finom lett, mind megettük. :) Jön a harmadik is...

2010-09-19 19:55:04

Vendég

Anita mondta:

imadom ezt a levest köszi

2012-06-27 09:04:59

Hozzászólás a recepthez
Hozzászóló neve: