Belépve mint:

kilépés
120
Átlagos
Közepes
  • 2, 5 dl tej (1, 5%-os)
  • 0, 75 dl olaj
  • 3 kiskanál cukor
  • 3 dkg élesztő (friss)
  • 10 dkg rétes liszt
  • 40 dkg liszt
  • 1, 5 kiskanál só
  • 1 db tojás (kenéshez)
  • 1 evőkanál liszt (a sós kencéhez)
  • 0, 5 evőkanál só (a sós kencéhez)

Sós perec mint régen

Érkezési sorrendben a tartályba, majd egy jó kiadós dagasztás (kb. 15 perc). Belisztezem, letakarom és hagyom kelni legalább 35-40 percet, meleg helyen.
A megkelt tésztát 16 részre vágjuk, kisodorjuk, megformázzuk, közben vitaestet rendezünk aközepénmegkelletekerni témáról. Megkenjük a felvert tojással.
Előmelegített sütőben 25-30perc alatt szép pirosra sütjük. Még forrón a kikevert sós-liszttel megcsurgatjuk, ez a tésztán azonnal megköt.

Érdemes sütés után zárt helyen hagyni legalább langyosra hűlni. Szobahőmérsékleten, 2 pimaszkamaszos környezetben irtó gyorsan párolog.




tipp Készíthetjük kézi dagasztással is, vagy robotgéppel is.
.

csusza mondta:

A jó öreg sós perec.... Azt hiszem adtál egy ötletet milyen nasi legyen a hét végén terítéken ;)

2010-09-07 09:37:44

timcsee mondta:

én most állok neki :) , remélem sikerül... csak azt a sós-lisztes csúrgatást nem értem :(

2010-09-07 18:08:37

vadsolya mondta:

Hogy sikerült Timi? ugyanolyan szép lett mint a képen?:)

2010-09-08 15:20:02

timcsee mondta:

mmmmm... kicsit kövérebbek lettek, vagyis nagyon kövérek lettek. Szinte briós lett belőlük. De az íze.... igazi \"sós perec\" íz. A végén rájöttem a sós-lisztes csurgatásra is. lehet, hogy 16 db helyett 32 db-ot kellett volna csinálnom.

2010-09-08 17:43:23

vadne67 mondta:

Nekem ízlett

2010-09-08 18:56:36

timcsee mondta:

Terike! Ennek örülök!

2010-09-12 15:37:27

Vendég

marcso mondta:

köszönet a receptért, nagyon jó lett, kipróbálom majd vajjal is. a csurgatós is pont olyan, mint amit gyerekkoromban annyira szerettem.

2013-09-14 19:46:14

Vendég

bbb mondta:

Tetszene, megcsinálnám, de én nem jöttem rá, hogy lesz a sóból-lisztből csurgatható valami ?
Pleeease... valaki segítsen.
Köszönöm

2013-11-19 16:16:51

Vendég

Jutka mondta:

Tud valaki receptet olyan sós perecre amit a 60-as 70-es években a mozikban árultak? (Nem a vajas/omlos perecre gondolok, hanem arra ami jó ropogós volt)?
Ha tudsz, küldenéd a választ erre a címre; jfabian@redrockphoto.net
Köszi!

2014-01-16 21:38:05

Vendég

marcso mondta:

Jutka, EZ AZ a sós perec...
bbb-nek: a sót, lisztet vízzel kell elkeverni, ennyi az egész...

2014-03-14 08:10:30

Vendég

Barth Eleonora mondta:

Elkészítettem ,nagyon finom.Mindenkinek ajánlom ezt a sósperec receptet.

2015-06-01 23:26:45

Vendég

Lóránth Zoltán mondta:

Tisztelettel felhívom a figyelmüket, hogy túl sok az élesztő aránya. Ekkora mennyiséget arányaiban a croisssant elkészítésénél használunk. 18g a megfelelő.

2015-11-24 08:34:28

Vendég

Karola mondta:

Szia,
Mekkora hőfokon sütöd 25-30 percig? Illetve légkeveréssel vagy alsó-felső sütéssel?

2016-11-26 15:04:06

Vendég

Karola mondta:

Szia,
Mekkora hőfokon sütöd 25-30 percig? Illetve légkeveréssel vagy alsó-felső sütéssel?

2016-11-26 15:04:12

Vendég

Karola mondta:

Szia,
Mekkora hőfokon sütöd 25-30 percig? Illetve légkeveréssel vagy alsó-felső sütéssel?

2016-11-26 15:04:24

Vendég

Karola mondta:

Szia,
Mekkora hőfokon sütöd 25-30 percig? Illetve légkeveréssel vagy alsó-felső sütéssel?

2016-11-26 15:04:30

Hozzászólás a recepthez
Hozzászóló neve: