Belépve mint:

kilépés
40
Átlagos
Közepes
  • 0, 5 db piros pritamin/kaliforniai paprika
  • 1 evőkanál csemege paprika krém
  • 0, 5 db tv paprika
  • 1 db vöröshagyma
  • 1 kg morzsolt kukorica (mirelit)
  • 2 db fokhagyma (gerezd)
  • 2 evőkanál kukorica liszt
  • 1 liter alaplé
  • 2 dl tejszín
  • 2 evőkanál keményítő
  • 5 dkg tortilla chips (a tálaláshoz)
  • 6 dkg félkemény sajt (reszelve, a tálaláshoz)

Kukorica krémleves (Sopa de maiz)

A kukoricát egy tálkába teszem, és elforrázom fél liter forró vízzel. Hagyom állni, addig a hagymát apró kockákra, a paprikákat pedig a kukorica méretéhez hasonló kockákra vágom.
A leforrázott kukoricát a robotgép késes aprítójában összezúzom. Ha nincs ilyenünk a konyhában, akkor ezt megtehetjük, óvatosan egy rúd mixerrel is.
Egy lábosban olajat hevítek, ezen a hagymát üvegesre párolom, majd hozzáadom a paprika kockákat. Megpirítom, és rá öntöm a kukoricakását, alaposan összekeverem, hozzáadom a zúzott fokhagymát és a paprika krémet, ízesítem (ha van mexikói fűszerkeverékünk, abból egy kicsi mehet bele) és megszórom a kukoricaliszttel.
Összekeverem, és felöntöm annyi alap lével, ami még nem lepi el. Összeforralom, és gyengéden főzöm pár percet. Összeturmixolom egy rúd mixerrel, és leszűröm. A levest újra felforralom, és hozzáadom a tejszínt. Igény szerint sűrítem egy kis hideg vízben feloldott keményítővel. Erre nincs mindig szükség, nagyban függ attól, milyen volt a kukorica, mekkora a keményítő tartalma.
Lehúzom a tűzről és a tetejére teszek egy darabka vajat, és azt belekeverem.
Tálaláskor megszórom darabokra tört tortilla chips-el, és reszelt sajttal, a bátrabbak pedig durvára vágott chili paprikával.

Jó étvágyat hozzá.
tipp A mediterrán íz világ egyik számomra kedvenc levese. Hasonló, mint a mexikóiak kukorica krémlevese, de mégis más. Tejszínes, egy darabka vajjal selymesítve, a tetejére darabokra tört tortilla chips és egy kis reszelt félkemény sajt, bátraknak egy darabka chili paprika.
.
Hozzászólás a recepthez
Hozzászóló neve: