Belépve mint:

kilépés
50
Átlagos
Közepes
  • Egész és fél adag hozzávalói:
  • # 1 (1/2) kg liszt # csipet só # 1 (1/2) citrom reszelt citromhéj # 4 (2) db tojás sárgája # 4
  • # 100 (50) g olvasztott vaj # 4 (2) ek rum # 42 (21) g friss élesztö # 6 (3) dl langyos tej # 1 (1
  • Az egész adagból 60 darab lesz.
  • A féladagból 30 db lesz.

Fánk

1. Egy nagyobb tálba bele szitáljuk a listet.A liszt közepébe csinállunk egy kis mélyedést és bele morzsoljuk az élesztöt,meszórjuk 1 ek cukorral és felöntjük 50 ml langyos tejjel és megszórjuk egy kevés lisztel a tetejét (ennél a fánknál egyenesen a tálban készítjük az élesztö felfuttatását).
2. Amikor felfutott az élesztö hozzá adjuk a tojás sárgákat,vajat,reszelt citromhéját,cukrot,sót,rumot és a többi langyos tejet.Síma tésztává kidolgozzuk.Letakarjuk és meleg helyen hadjuk kelni 30 percet.Közben a 4 db tojás fehérjéket kemény habbá verjük és óvatosan beledolgozzuk a kelt tésztába,síma tésztává dolgozzuk.
3. Letakarjuk és újra félre tesszük meleg helyre kelni 20 percre.A tésztát 11/2 cm vastagságúra sodorjuk és fánkokat szaggatunk 6-7 cm átméröjüeket.És lisztezett deszkára rakjuk.Letakarjuk konyharuhával és 5-10 percet hadjuk még kelni.
4. Az olajat felmelegítjuk (de nem szabad nagyon forrónak lennie).A fánkokat a közepén benyomjuk (hogy sütés közben lyukak legyenek benne).Mielött bele tennénk az olajba sülni rázzuk le a lisztet róluk.Az olajba úgy rakjuk a fánkokat hogy ami a deszkát érintette alul az kerüljön fölülre.Akkor jó az olaj höfoka,ha beleteszün 1 db fánkot és bugyborékol körülötte az olaj lehet bele rakni a többit is (csak annyit rakjunk az edénybe hogy kényelmesen elférjenek).Letakarjuk cca 1-2 percet alacsony lángon sütjük,levesszük a födöt róla és megforgatjuk a fánkokat,de már nem kell letakarni és ezt a felét is sütjük alacsony lángon.Kiszedjük az olajból,lecsepegtetjük a fölösleges olajat róluk és fogyaszthatjuk is.
5. Ha szeretnénk megforgathatjuk még melegen "1 csomag vaníliás cukor és 5 ek kristály cukor" keverékében is.Lekvárral vagy amivel szeretnénk fogyasztjuk.

sütési hőfok: 170 °C
tipp Ezen az oldalon találtam: http://varecha.pravda.sk/recepty/sisky-fotorecept/13517-recept.html
.
Hozzászólás a recepthez
Hozzászóló neve: