Belépve mint:

kilépés
60
Átlagos
Közepes
  • 50 dkg liszt
  • 2 kk só
  • 25 dkg vaj
  • 1 pohár tejföl
  • 2 tojás sárgája
  • 2 dkg élesztő
  • fél dl tej
  • 1 kk cukor
  • reszelt sajt a tetejére

Sajtos-sós pogácsa

1. Felfuttatom az élesztőt a langyos cukros tejben.
2. Míg az élesztőm felfut, kimérem egy kelesztőtálba a többi hozzávalót. Ha az élesztő már szépen felhabosodott, az összes hozzávalóból egyenletes tésztát gyúrok, és jó 8-10 perc alatt megdagasztom.
3. Letakarva kelesztem 1-2 órán keresztül, kellemes meleg helyen.
4. Miután jól megkelt, egy kicsit átgyúrom a tésztát, és egy lisztezett nyújtólapra teszem. Sodrófával vékonyra nyújtom.
5. Most jön a trükk: ahhoz, hogy a pogácsák szépen feljöjjenek, 3 részbe hajtom a kinyújtott tésztát, majd újra kinyújtom, és ezt megismétlem még egyszer. Az utolsó nyújtás után kb. 2 cm vastagnak kell lennie a tésztának.
6. Lisztbe mártott késsel bevagdosom a tetejét, és pogácsaszaggatóval (vagy ennek híján egy pohárral) kiszaggatom, de ha nincs kedvünk újra összegyúrni és kinyújtani a megmaradó darabokat, vágjuk egyszerűen kockákra késsel.
7. Nekem kerámiabevonatos tepsim van, úgyhogy én nem teszek alá semmit, de akinek nincs ilyen, az egy sütőpapírra tegye a kiszaggatott pogácsákat. A tetejüket megszórom reszelt sajttal.
8. Előmelegített sütőben sütöm addig, míg szépen meg nem pirul a sajt a tetején.
tipp Nekem általában elég lágy szokott lenni ezekkel a mennyiségekkel a tészta, nyugodtan tegyünk hozzá pluszba lisztet, hogy ne egy ragacsos masszánk legyen! Ha nem tudjuk felhasználni a kimaradó tojásfehérjét, egész nyugodtan meg lehet kenni vele a pogácsák tetejét, mielőtt a reszelt sajtot rátennénk!
.
Hozzászólás a recepthez
Hozzászóló neve: