Belépve mint:

kilépés
140
Összetett
Magas
  • Liszt 40-50 dkg
  • tojás 3 (1 a tésztába és 1-2 sárgája a kenéshez)
  • élesztő (25dkg)
  • tej 2-3, 5 dl
  • só 1 teáskanál
  • cukor púpos kanál
  • csirkemell sonka (25-30 dkg)
  • pulykamell sonka (10-15 dkg)
  • Gomba ízlés szerint én kis üveges gombát használok
  • fokhagyma (feldarabolva 3-4 gerezd)
  • növényi zsír vagy vaj
  • zöld fűszerek (minél több annál kevesebb só
  • Sajt ha nagyon laktatóra szeretnéd bár így is brutál
  • köménymag v. szezámmag (szóráshoz)

Gombás-sonkás Kalács

Első sorban minden hozzávalót előkészítünk.
A Ragú: Felvágod apróra a fokhagymát és növényi zsíron (Fontos, hogy nagyon lassú tűzön) lepirítod. Kockákra vágod a sonkákat. A gombát megszabadítod a levétől( hogy később ne áztassa el a tésztát). Ez lassú tűzön összepárolod és fűszerezed. Kapsz egy száraz ragú alapot.
Félre rakod hűlni a gáztűzhelyen.

A tészta: 1 dl tejet egy kanál cukorral és egy tk. sóval langyosra melegíted. (ha nincs meleg hely a lakásban akkor kapcsold a sütőt előmelegítésre vagy 2-es fokozaton gyújtsd be. Belemorzsolod a 25dkg élesztőt és lefeded.
Majd amíg ez felfut a lisztet 1 tk. sót és a tojást egy tálba helyezed úgy hogy a liszt közepére csinálsz egy mélyedést. Majd a felfutott élesztőt beleöntöd. Kikészíted a tejet kb 2 dl-t. Elkezded össze dolgozni. Fontos hogy kézzel mert teljesen más íze lesz. Adagold a tejet a tésztához de vigyázz, ha jó minőségű a liszt akkor nem kell mind a két dl tej (nekem elég volt 1 dl). ha kész akkor félre rakod kelni kb 35-40 perc.

3 felé vágod és kinyújtod téglalap alakúra és megtöltöd a raguval. (Figyelj mert levet ereszt a gomba!) Miután mind a 3-at megtöltötted akkor sima egyszerű fonással összefonod fontos, hogy mind a három csík végein hagyj helyet és össze tudd "kötni". Óvatosan hogy ki ne szakadjon. behelyezed és lekened 1-2 tojás sárgájával (mérettől függ). Megszurkálod egy pár helyen hogy a forró gőz ki tudjon jönni és ne szakadjon ki sütés közben. megszórod köménymaggal ha szeretnéd. 35-40 percig sütöd 180°C-on. ha nagyon gyorsan pirul a teteje akkor alufóliával takard le. Így az alja fog sülni nem csak a teteje.

Jó étvágyat mindenkinek Remélem tetszik!
tipp A tippek zárójelben vannak:)
.
Hozzászólás a recepthez
Hozzászóló neve: