Belépve mint:

kilépés
180
Összetett
Közepes
  • 45 dkg fehér kenyérliszt
  • 45 dkg teljes kiürlésű búzaliszt
  • 5, 5 dl langyos víz
  • 60 ml tökmagolaj
  • 1 evőkanál ecet
  • 1 kiskanál méz
  • 1 evőkanál só
  • 5 dkg tökmag
  • 15 dkg öregtészta (elmaradhat, de akkor 4 dkg élesztő)
  • 3, 5 dkg élesztő (friss)

Tökmagos zsemle

A hozzávalókat ebben a sorrendben a kenyérsütőbe pakoltam, dagasztás program (20 perc), csipogáskor hozzáadtam a durvára vágott tökmagot. Lisztezett tálba borítottam és a tésztát letakarva kelni hagytam. 20 perc elteltével lazán átgyúrtam (jót tesz a tészta állagának) és ismét 20 percig kelesztettem. Jó duplájára keljen.
Ha kézzel dagasztunk, akkor előbb kavarjuk el az élesztőt a mézzel és 2 dl langyos vízzel, futtassuk fel. Ezután a többi hozzávalóval gyúrjunk lágy kelttésztát. A kelesztési idő ebben az esetben hosszabb, mivel a dagasztás kézzel rövidebb ideig tart.
A megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk és kb. 16 részre osztjuk. Egyenként zsemléket formázunk. Közben a kezünket bőven lisztezzük, mert a tészta ragad és a zsemlék felülete nem lesz szép sima.
Sütőpapíros tepsire helyezzük, egymástól kicsit távolabb (2 tepsire férnek rá), és letakarva ismét duplájára kelesztjük.
A megkelt zsemléket 200 fokos sütőben kb. 30 percig sütjük, amig az aljuk kemény lesz.
.
Hozzászólás a recepthez
Hozzászóló neve: