Belépve mint:

kilépés
60
Átlagos
Közepes
  • 1 kg liszt
  • 50 dkg margarin
  • 2 kis pohár (300 gr) tejföl
  • 8 dkg (1, 5 kocka) élesztő
  • 1 tk cukor
  • 2 db tojás
  • 25 dkg sajt
  • 2 ek só

Anyu sajtos pogija

A margarint és az élesztőt már előző este érdemes kivenni a hűtőből, és kint hagyni szobahőmérsékleten, mert szebbek lesznek így a pogácsák, és könnyebb is dolgozni az anyaggal, ha nem hideg.

A tejfölbe belemorzsoljuk az élesztőt, ráhintjük a cukrot, kicsit elkeverjük, és hagyjuk felfutni (érdemes nagyobb edénybe tenni, mert akár a háromszorosára is felfut).
A lisztet egyenletesen összemorzsoljuk a margarinnal, majd felverjük a tojásokat, illetve lereszeljük a sajtot.
A lisztbe beleöntjük a felfutott élesztőt, hozzáöntjük a felvert tojások 3/4 részét, valamint a sót és 10 dkg sajtot is adunk hozzá, majd az egészet egyneművé gyúrjuk.

Nem kell pihentetni a tésztát, gyúrás után egyből 2 cm magas lappá nyújtjuk (általában kétfelé szedjük a tésztát és 2 lapot nyújtunk, mert egyszerre nem fér el a gyúródeszkán), megkenjük a tetejét a maradék tojással, rászórjuk a megmaradt sajtot és kiszaggatjuk.
Mielőtt nekiállunk szaggatni, bekapcsoljuk a sütőt 180 fokra és előmelegítjük.
Mivel szaggatás után a maradékot újra ki kell nyújtani, tojással megkenni és sajttal megszórni, így ehhez érdemes egy kis tojást és sajtot félretenni.
A legvégén, mikor már csak egy nagyon pici tészta marad, abból perecet szoktunk hajtogatni.

Az első tepsit a margarinos papírral szoktuk kikenni, mert kb. annyi mindig marad rajta, ami ehhez elég, a többi tepsit már egyéb zsiradékkal kenjük ki és liszttel is megszórjuk, így nem ragad majd le. A zsírozás ne legyen vastag, mert akkor a pogi alja megbarnul.

A pogikat 180 fokon sütjük kb. 20-30 percig sütőtől függően (légkeverésesben gyorsabb, gázsütőben általában lassabb). Fontos, hogy a pogácsát mindig forró sütőben és gyorsan kell sütni, mert különben kiszárad. Amikor a pogik teteje szépen megpirult, akkor van kész.

Míg forró vagy meleg, nem szabad letakarni, mert felvizesedik, azonban ha kihűlt, érdemes lezárható edényben tartani, mert könnyen kiszárad. Jó étvágyat!
tipp A világ legfinomabb pogácsareceptje. Még soha sehol nem ettem ennél jobbat. Bár valószínűleg azért, mert ebben mindig anyu szíve is benne van! :)
.
Hozzászólás a recepthez
Hozzászóló neve: