Belépve mint:
120
Átlagos
Magas
1
0
366
0
- 7 kg sertéshús
- 3 kg zsír (vagy hasaalja sertés szallonna)
- 1 csomag sertés vagy marha vékonybél (sós)
- FŰSZEREK:
- 8 dkg fokhagyma 0, 75 dl üvegbe vízzel tele öntjük
- 25 dkg asztali só
- 20 dkg paprika
- 1, 6 dkg bors
Piriti Kolbász
Elkészítés:A hús befűszerezése után mi a teendő?
Az összetevőket jól összekeverjük, majd a befűszerezett alapanyagot 24 órát hűvös helyen állni hagyjuk. Ezt a lépés azért nem érdemes kihagyni, mert egy nap alatt jól összeérik a hús és a fűszerek íze, amitől finomabb lesz a kolbász. Az alapanyagot másnap, egy 6-os lyukú szitával ledaráljuk. Fontos, hogy a daráló kése jó éles legyen, így nem lesz sem túl pasztás, sem túl darabos a massza. A ledarált húst addig dagasztjuk, ameddig egy homogén állagú masszát kapunk. A kolbász feltöltéséhez jól megtisztított sertésbelet használunk, amelyet előzetesen legalább két órát langyos, ecetesvízbe áztattunk.
Miért jó a sertésbelet langyos ecetesvízbe áztatni?
Azért mert így rugalmasabbá válik a bél és könnyebben tudunk vele dolgozni.
A masszát a kolbásztöltőbe tettük és a sertésbél is elő van készítve. Mi a kolbász következő titka?
Ügyelnünk kell arra, hogy amikor feltöltjük a kolbászt ne maradjon levegő benne, mert a levegőbuboréktól a hús könnyen megromolhat. Ha mégis levegő került a kolbászba, akkor a végén egy tűvel megszurkáljuk. A kolbászokat kézzel pározzuk, kb. 40 cm darabokra. Összeszorítjuk a kolbász két végét és kétszer-háromszor átfordítjuk. Ezután a kolbászt megfüstöljük.

Hozzászólás a recepthez
Hozzászóló neve: