Belépve mint:

kilépés
130
Összetett
Közepes
  • 2 teáskanál kristálycukor
  • 30 g élesztő (friss)
  • 500 g búzaliszt (BL55)
  • 2 teáskanál só
  • 50 ml étolaj
  • 1, 5 dl langyos víz
  • 3 gerezd fokhagyma

Fokhagymás kenyér

Kovász 8-10 óra. 25 perc az előkészület, 50 perc a kelesztés, 10 perc a formázás, 45 perc a sütés
Elkészítés
1.) Elkészitjük a kovászt 20 dkg lisztből 1,5 dl langyos víz és az élesztő fele fel van oldva,ezt alaposan összegyúrni és akár 8-10 órán keresztül érni hagyni
2.) Egy tálba tesszük az összes hozzávalót, a fokhagymát belereszeljük, majd hozzáadjuk a kovászt és a felfuttatott élesztőt
3.) Alaposan összegyúrjuk, majd kb. 10 percig dagasztjuk.
4.) Meleg helyen duplájára kelesztjük.
5.) Lisztezett felületen kissé átgyúrjuk, majd kb. 35X45 cm-es téglalappá nyújtjuk. A tésztát behajtjuk a két oldalán. A tetején még egyszer behajtjuk, hogy háromszög formát kapjunk. Ezután magunk felé haladva elkezdjük szorosan feltekerni.
6.) Próbáljuk a két szélénél is mindig a feltekert rész alá húzni, hogy a még fel nem tekert rész ne legyen szélesebb, mint a már megformázott.
7.) Egy sütőedénybe kb. 100 ml vizet öntünk, majd kibéleljük sütőpapírral.
8.) Az edénybe helyezzük a kenyeret, majd a tetejét egy éles késsel vagy pengével bevagdossuk. Én erre egy snitzert szoktam használni. :)
9.) Az edény tetejébe is sütőpapírt helyezünk, kb. 2 evőkanál vizet teszünk rá, majd ráhelyezzük az edényre.
10.) Előmelegített 210 C fokos sütőben elkezdjük sütni. A sütés felénél kivesszük a sütőből, eltávolítjuk az edény tetejét, majd kevés vízzel lespricceljük a kenyeret.
11.) A fennmaradó időben fedő nélkül szép arany barnára sütjük. A sütés ideje sütőfüggő, mindenképp nézzünk rá időnként a kenyerünkre!
12.) Rácson hagyjuk kihűlni az elkészült házi fokhagymás kenyeret.

Jó étvágyat hozzá! :)
tipp A kovásztól sokkal aromásabb, zamatosabb lesz a kenyér és ráadásul még a tészta tartása is jobb lesz valamint nem fog olyan hirtelen pirulni sütéskor! :)
.
Hozzászólás a recepthez
Hozzászóló neve: