Belépve mint:

kilépés
50
Átlagos
Közepes
  • 1 kg zöldbab
  • 3-4 gerezd zúzott fokhagyma
  • 1 csapott e.k. só
  • 1 csapott kiskanál paprikakrém
  • 5 e.k. olaj
  • 2 e.k. finomliszt
  • 1 csapott kiskanál pirospaprika
  • 2 dl tejföl
  • egy kevés 10%-os ételecet

Zöldbabfőzelék

A zöldbabot megmossuk, lecsöpögtetjük. Mindkét végüket levágjuk, leszálkázzuk, majd 2 centis darabokra vágjuk, egy lábasba rakjuk. 1-1,2 liternyi vizet ráöntünk, nagy lángon felforraljuk.
Közben a zúzott fokhagymát hozzáadjuk, megsózzuk, a paprikakrémmel ízesítjük. Lefödve kis lángon kb 25 perc alatt puhára főzzük.
Rántást készítünk, vagyis egy serpenyőben az olajon a lisztet kevergetve kb. 2 perc alatt kissé megpirítjuk. A tűzről lehúzzuk, pirospaprikával meghintjük és ha kihűlt, a tejföllel, meg pár csepp ecettel összekeverjük.
A bab forró levéből egy merőkanálnyit a rántásba belemerünk, simára dolgozzuk, a lábasba öntjük. 2-3 percig kevergetve forraljuk, ezalatt a főzelék kellően besűrűsödik. Ha kell utánaízesítjük.
tipp Fagyasztott vagy konzervbabból is készülhet. Az előbbit fagyosan is a vízbe tehetjük, főzni csak kb. 5 percig kell. A konzervet a levével együtt öntjük a lábasba, és csak annyi vízzel egészítjük ki, hogy 1,2 liternyi legyen. Amint fölforrt, már be is ránthatjuk. (Ezért a rántást itt előre el kell készíteni)
.
Hozzászólás a recepthez
Hozzászóló neve: