Belépve mint:

kilépés
120
Átlagos
Közepes
  • 25 dkg finomliszt
  • 25 dkg rétesliszt
  • 2, 5 dkg élesztő vagy porélesztő
  • 3 dl tej
  • 5 e.k. kristálycukor
  • 1 m.k. só
  • 1 tojás, 10 dkg margarin
  • Töltelék:
  • 50 dkg túró
  • 2 e.k. búzadara
  • 2 tojássárgája
  • 5 e.k. cukor
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 10 dkg mazsola
  • 2 tojás felvert habja

Túrós batyu

A tejet meglangyosítjuk, felét egy pohárba átöntjük. A kockaélesztőt belemorzsoljuk és 1 kiskanál cukrot hozzáadva kb. 15 perc alatt fölfuttatjuk.
Ezalatt a kétféle lisztet tálba tesszük, a maradék cukrot és a sót hozzáadjuk, majd a maradék langyos tejjel, a felfuttatott élesztővel és a tojással dagasztani kezdjük. Közben az olvasztott margarint is beledolgozzuk.
Ha porélesztővel készítjük akkor egyszerűen a lisztes keverékhez tesszük és a többi hozzávalót is beletesszük és úgy dagasztjuk, nem kell felfuttatni.
A massza eleinte kifejezetten ragacsos, de kb. 5 percnyi dagasztás után elválik az edény falától, noha továbbra is lágy marad. Tetejét egy kevés liszttel meghintjük, és konyharuhával letakarva langyos helyen 15 percig kelesztjük. Ezután 2-3 perc alatt finoman átgyúrjuk, majd újabb kb. 35 percen át kelesztjük.
A szokásosnál kicsit erősebben belisztezett gyúrólapra borítjuk, majd kb 1 cm vastagságúra, téglalap alakúra síkáljuk. Négyzetekre vágjuk
A tölteléket kikeverjük, a tojások keményre vert habját utoljára adjuk a túróhoz. A négyzetekbe 1 evőkanálnyi tölteléket halmozunk, a tészta sarkait középen összefogjuk, és kissé meg is csavarjuk, hogy ne nyíljon szét a sütés folyamán. Tetejüket felvert tojással kenjük meg. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük a batyukat nem túl közel egymáshoz, és előmelegített sütőben, 180 °C –on kb. 30 perc alatt kisütjük. Amennyiben túl gyorsan pirulna a teteje, félidőben takarjuk le fóliával. Porcukorral meghintve kínáljuk.Ha szorosan egymás mellé tesszük a tepsiben a batyukat, akkor olvasztott vajjal kenjük meg az oldalaikat, hogy ne süljenek össze.
.

csakfinoman mondta:

Hamihami, imádom :)

2013-08-13 21:00:22

Hozzászólás a recepthez
Hozzászóló neve: