Belépve mint:

kilépés
60
Átlagos
Közepes
  • 2 tojás
  • 8 dkg vaj vagy margarin
  • 50 dkg túró
  • 4 csapott e.k. búzadara
  • 4 e.k. zsemlemorzsa
  • a tálaláshoz: 2 dl tejföl
  • a tetejére: 2-3 e.k. porcukor

Túrógombóc

A tojások sárgáját 3 deka olvasztott vajjal (margarinnal) simára keverjük. A túrót szitán áttörjük, a darával együtt a tojássárgájához adjuk, 1 mokkáskanál sóval ízesítjük. A tojásfehérjét habbá verjük, óvatosan a túrós masszába forgatjuk. Hűtőszekrényben 1 órán át pihentetjük, hogy a dara megdagadjon.
Ezalatt a maradék vajat fölolvasztjuk és a morzsát közepes lángon, fakanállal szorgalmasan keverve kb. 2 perc alatt aranysárgára pirítjuk benne.
Egy nagyobbacska lábasban kb. 2 liter vizet fölforralunk, 1 kiskanál sóval ízesítjük. A túrós masszából vizes kézzel (vagy ha van fagyis kanál azzal) kb. 15 kis gombócot formálunk, majd óvatosan a forró vízbe rakosgatjuk. Amikor a víz újra forrni kezd, kis lángra állítjuk, hogy a gombócok ne hirtelen főjenek, inkább csak dagadjanak a gyöngyöző forrású vízben.
Amikor a gombócok feljöttek a víz tetejére, nincsenek még kéeszen, további 6-8 prcig kell főzni őket. Végül szűrőkanállal óvatosan hideg vízbe szedjük 10-15 másodpercre, így kívül hirtelen egy kérget kapnak s később sem esnek szét.
Jól lecsöpögtetjük, a morzsába meghempergetjük. Tejföllel meglocsolva tálaljuk, aki szereti porcukrot is szitálhat fel.
.
Hozzászólás a recepthez
Hozzászóló neve: