Belépve mint:

kilépés
90
Átlagos
Közepes
  • 40 dkg finomliszt
  • 2, 5 dkg élesztő
  • 1 teáskanál só
  • 1 evőkanál cukor
  • 3-3, 5 dl tej
  • 1 tojássárgája
  • szeletelt bacon
  • gomba
  • sajt
  • tojás

Szalonnás-gombás kalács

A cukrot beleteszem 1 dl tejbe, megmelegítem és belemorzsomlom az élesztőt. Amíg ez kel, kimérem a lisztet, beleteszem a sót, tojást, majd az élesztős tejet is és annyi tejet a maradékból, hogy rugalmas tésztát kapjunk. Nekem nem kellett 3,5 dl, ez a liszt minőségétől függ.
Ezt kézzel vagy géppel dagasztom. Ha jó levegős a tészta, félórát meleg helyen kelesztjük.
Ezelatt a gombát feldarabolom, leforrázom, a sajtot lereszelem, a tojást felverem egy kis tálban.
Ha a tészta jó, kb fél cm vastagságúra, téglalap alakúra kinyújtom. Ezután rárakom a bacont elosztva, rászóróm a gombát, a reszelt sajttal megszórom. Fontos, hogy minden oldalon 1 cm-t hagyjunk el és 3 oldalán a tésztának kenjük meg tojással. Amelyiket nem kentük meg, ott kezdjük lazán feltekerni a tésztát. Ha feltekertük, nyomkodjuk a végeit óvatosan össze, és kenjük meg a tetejét is tojással. Bármilyen maggal meg lehet szórni, most makukám:-) volt itthon. De lehet tökmag, szezámmag stb...
180 fokos sütőben, sütőpapírral bélelt tepsiben 30-40 percig sütjük. Ha túlságosan barnulni kezdene a teteje, fedjük le alufóliával.
tipp Nagyon finom, puha tésztája van, bármivel lehet tölteni pl.: kukorica, olajbogyó, paprika, csak a képzelet és ízlés szab határt:-) Szendvics helyett is tökéletes vendégváró falat.
.
Hozzászólás a recepthez
Hozzászóló neve: