Belépve mint:

kilépés
150
Átlagos
Magas
  • 60 dkg finomliszt
  • 3, 5 dkg élesztő
  • 3, 5 dl langyos tej
  • 4 csapott e.k. kristálycukor
  • 0, 5 dl rum
  • 4 tojássárgája
  • 1 m.k. só
  • 1 citrom reszelt héja
  • 7 dkg vaj
  • Szaggatáshoz és sütéshez: olaj
  • Tetejére: 2-3 e.k. vaníliás porcukor
  • Tálaláshoz: lekvár

Szalagos fánk

Az élesztőt kb. 1 dl langyos tejbe morzsoljuk. 4 e.k. lisztet és 1 k.k. cukrot hozzáadunk, 15 percig érleljük. Maradék cukrot langyos rumba feloldjuk. A lisztet a tojások sárgáját, kovászt, sót, reszelt citromhéjat, cukros rumot hozzáadjuk. A maradék langyos tejet és olvasztott vajat is beledolgozzuk a lisztes keverékbe. Letakarva lanygos helyen 45 percig duplájára kelesztjük. Finoman átgyúrjuk, gyúródeszkán 1,5 ujjnyira kinyújtjuk. Szaggatóval kiszaggatjuk. A fánkokat kilisztezett gyúródeszkán 25-30 percig újra kelesztjük. Az egyik oldalukat középen kissé benyomjuk, ez a rész kerül sütéskor alulra majd közepesen forró olajba rakjuk. Lefedjük az edényt, közepes lángon sütjük. A fedőt leemeljük, megfordítjuk a fánkot és fedő nélkül sütjük tovább. Szalvétára szedve lecsöpögtetjük. Egyszerre csak 2-3 db-ot süssünk, hogy legyen helye terjeszkedni. Tetejére lekvár, porcukor izlés szreint.
tipp Az olaj ne legyen túl forró, mert nyers marad a belseje. Ha hideg az olaj, megszívja magát a tészta.
.
Hozzászólás a recepthez
Hozzászóló neve: