Belépve mint:

kilépés
120
Átlagos
Magas
  • 60 dkg sertéslapocka vagy comb
  • 1 nagy vöröshagyma
  • 4 evőkanál olaj
  • 1 evőkanál pirospaprika
  • kb. 1 kiskanál só
  • 1-1 paradicsom és paprika
  • fél mokkáskanál őrölt feketebors
  • késhegynyi őrölt kömény
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 mokkáskanál paprikakrém

Sertéspörkölt rizi-bizivel

A húst kétcentis kockára vágjuk. A hagymát megtisztítjuk, fölaprítjuk és egy lábasban az olajon 2-3 perc alatt megfuttatjuk. A húst beleszórjuk, kevergetve fehéredésig sütjük, majd a tűzről lehúzva a pirospaprikával meghintjük. Azonnal egy kevés vizet öntünk rá, nehogy a paprika megégjen, majd megsózzuk.

A paradicsom szárát kimetszük, a parikát kicsumázzuk, mindkettő húsát apróra vágjuk és a húshoz adjuk. A köménnyel, az összezúzott fokhagymával meg a paprikakrémmel fűszerezzük és borsozzuk.

Lefödve kis lángon kb 1 óra 20 perc alatt puhára pároljuk. Elfövő levét folyamatosan pótoljuk, de ügyeljünk arra, hogy rövid lében párolódjon-pörkölődjön, véletlenül se legyen olyan íze, mint a főtt húsnak.

Szaftos lesz, ha 1 kiskanál lisztet kb. 2 deci vízzel simára keverünk, a pörkölthöz öntjük és épp csak 2-3 percig forraljuk, majd utánaízesítjük.
Galuska és tarhonya is illik hozzá.

Rizi-bizi:
Hozzávalók:
egy bögre rizs
egy bögre zsenge zöldborsó
másfél bögre víz vagy húsleves vagy zöldség alaplé
1 kávéskanál só
petrezselyemzöld
fél dl olaj vagy 50 g vaj

Elkészítés:
A rizst szűrőben alaposan megmosom, beleteszem a lábosba, hozzáadom a borsót, sót, olajat vagy vajat, petrezselymet és felöntöm. Felteszem főni. Ráteszem a jól illeszkedő fedőt. Ha felforrt a legkisebb gázlángot legkisebb takarékra teszem, és ezen párolom 10 percig, majd elzárom a lángot, és félórát hagyom még magában. A fedőt egyszer sem szabad levenni!



.
Hozzászólás a recepthez
Hozzászóló neve: