Belépve mint:

kilépés
40
Átlagos
Közepes
  • 20 dkg finomliszt (fele rétesliszt is lehet)
  • 2 tojás
  • 3 dl tej
  • 1, 5 dl szódavíz vagy ásványvíz
  • csipetnyi só
  • 3 e.k. olaj
  • Sütéshez:
  • kb. 4 e.k. olaj

Palacsinta

A lisztet tálba szitáljuk, a tojásokat beleütjük, majd a tejjel simára keverjük (a tejre érzékenyek szódavizet használhatnak helyette). Csak ezután hígítjuk a szódavízzel, különben csomós lesz. Ha mégis így járunk, szűrjük át. Ezután megsózzuk, az olajat is beleöntjük, 15 percig pihentetjük.
A sütéshez való olajból egy evőkanálnyit a palacsintasütőbe töltünk és jól megforrósítjuk. Ezután visszaöntjük a többihez, a forró serpenyőbe pedig egy kis merőkanálnyi masszát csorgatunk, közben körkörösen mozgatjuk, így a tészta egyenletesen elterül benne.
Újra a tűzre tesszük és a közepesnél valamivel erősebb lángon a palacsinta alsó oldalát megsütjük. Ez jó 1 perc. A sülést úgy ellenőrizhetjük, hogy széles falapáttal a palacsinta szélét felhajtjuk illetve a serpenyőt megrázzuk. Ha a palacsinta a palacsintasütőben könnyedén csúszkál, akkor már jó.
Ekkor a falapátot teljesen alácsúsztatjuk és a palacsintát megfordítjuk. A bátrabbak úgy is megfordíthatják, hogy a serpenyő elejére csúsztatják, majd egy felfelé irányuló hirtelen mozdulattal a levegőbe dobva a másik oldalára fordítják és a serpenyővel elkapják.
A palacsinta másik oldala hamarabb, fél perc alatt megsül.
A sütést ugyanígy folytatjuk, vagyis olajat forrósítunk a serpenyőben, kiöntjük belőle (kenőtollal is kenhetjük), a masszát beleöntjük.
Tálaláskor töltelékkel megkenjük, felhengergetjük vagy háromszög illetve batyu formájúra hajtjuk.
tipp Töltelékek: Túrós: 25 dkg tehéntúró, 2-2 e.k. cukor és tejföl, mazsola, citrom reszelt héja, 1 tojás----- Mogyorókrémes----- Kapros-juhtúrós: 25 dkg juhtúró, 2-3 e.k. tejföl, fél csokor fölaprított kapor----- Pudingos----- Fahéjas vagy kakaós kristálycukorral
.
Hozzászólás a recepthez
Hozzászóló neve: