Belépve mint:

kilépés
90
Összetett
Közepes
  • Tésztához:
  • 35 dkg liszt+amit felvesz
  • 5 dkg margarin
  • 20 dkg porcukor
  • 2 e.k. méz
  • 2 e.k. kakaópor
  • 1 k.k. szódabikarbóna
  • 2 egész tojás
  • Krémhez:
  • 9 dl tej
  • 3 csomag tejszínes pudingpor
  • 20 dkg porcukor
  • 1 kocka (25 dkg) margarin
  • Tetejére:
  • 20 dkg tortabevonó
  • 4 e.k. olaj

Mézes tejszelet

Először kezdjük el a krémhez a pudingot megfőzni, hogy legyen ideje hűlni: a tejben főzzük meg a 3 cs. pudingport (ekkor a cukor nem kell hozzá). Ha kész, hagyjuk teljesen kihűlni. A cukrot a vajjal verjük fel habosra és adjuk hozzá a kihűlt pudinghoz. Ezt kézi mixerrel keverjük össze.
Most jöhet a tészta. Sok helyen keresgéltem, de sehol nem találtam, hogy hány percig kell sütni, csak annyit, hogy hány fokon. Így az első tésztaadaggal be is sültem.
Na de kezdjük az elejéről.
A tészta száraz hozzávalóit keverjük össze: liszt, szódabikarbóna, kakaó, porcukor és egy csipet só. Ezt keverjük össze, így minden szépen összekeveredik. Ezután jöhet a többi hozzávaló is bele: tojás, méz, vaj, majd gyúrjuk jó alaposan össze. Nem kell megijedni, ha először száraznak tűnik, lényeg hogy folytassuk a gyúrást, mert én is megijedtem, de még ezek után is kellett tennem hozzá egy kevés lisztet (ezért is írtam a hozzávalóknál, hogy + amennyit még felvesz). Figyeljünk, hogy a tészta azért ne legyen túl kemény. Ezután vegyük ketté a tésztát, majd nyújtsuk ki az egyiket. Az én tepsim 24×36 cm-es, így ekkorára nyújtottam. Jól lisztezzük meg a táblát amikor nyújtjuk, mert könnyen leragad, és a tészta lisztezéséről se feledkezzünk el, mert arra is kell bőven, a síkáló is könnyen ráragadhat.
Itt van pár lényeg, amiből tanultam ennél a sütinél, mert sehol sem írták:
1,ha sütjük, tegyünk alá sütőpapírt (lehet, másnak evidens lett volna),
2, 200 fokot írtak, de nekem nem vált be (szénné égett), én a 180-185 fokot találtam el
3,mindössze 7 perc kellett, hogy megsüljön, nagyon figyeljük az időt, mert hamar megég.
Szóval ha a tészta kinyújtva, akkor tegyük be a 180-185 fokos (nem légkeveréses) sütő középső részére és süssük meg!
Ugyanígy járjunk el a másik tésztával is. Ha mindkettő kész, kenjük meg az egyik lapot a pudingos krémmel, tegyük erre rá a másik lapot, majd a felolvasztott tortabevonót csurgassuk rá és kenjük el rajta szépen.
Tortabevonó olvasztása: Gőz fölött történjen, úgy hogy a fölső tálka, amiben a csoki van, ne érjen bele az alatta lévő vízbe. Törjük össze a csokit majd az olajat is tegyük bele és ez szépen elolvad.
10 dkg csokihoz 2 e.k. olajat kell adni.
Tegyük be hűtőbe és másnap szeletelhetjük.
Még egy tipp. Forró vízbe mártott késsel szeleteljük. (a vizet töröljük le mindig róla)
.
Hozzászólás a recepthez
Hozzászóló neve: