Belépve mint:

kilépés
90
Átlagos
Közepes
  • 50 dkg liszt
  • 1 tojás
  • 30 dkg (2 kis pohár) kefír
  • só, bors
  • 3 dkg élesztő (friss)
  • 30 dkg tepertő (egész vagy krém)
  • 1 tojás a kenéshez

Leveles tepertős pogácsa

Először is a kefírt meglangyosítottam, belemorzsoltam az élesztőt. Hozzákevertem egy tk sót és a tojást. Kanalanként adagoltam a lisztet, amíg közepesen lágy tésztát nem kaptam. Lisztezett pulton dagasztottam egy kicsit, majd cipóvá formáztam és folpackkal letakartam fél órára. Közben aprítógépbe tesszük a tepertőt ha nem krémet vettünk. Ekkor beletettem egy tk sót és némi frissen őrölt borsot.
A fél óra leteltével kinyújtottam a tésztát téglalap alakba és egyenletesen rákentem a krémet.
3-ba hajtottam, mint egy levelet. A hajtogatás iránya mindegy, csak arra kell figyelni, hogy mindig ugyanúgy csináljuk. 30 perc pihentetés következett folpack alatt. Összesen négyszer hajtogattam. Közben néhány helyen szivárgott kissé a tepertőkrém, de ezért nem kell aggódni.
A negyedik hajtogatás után kb 2-3 cm vastagra nyújtottam a tésztát, majd éles késsel berácsoztam a tetejét.
Kb. 4 cm átmérőjű pohárral kiszaggatam (vagy pogácsaszaggatóval), úgy hogy minél kevesebb "hulladék" keletkezzen. A pogácsákat sütőpapírra ültettem és egy felvert tojással megkentem a tetejüket.

220 fokos sütőben pirosra sütöttem őket.
Kb. 50 db lett belőle.
.
Hozzászólás a recepthez
Hozzászóló neve: