Belépve mint:

kilépés
90
Átlagos
Közepes
  • 3 bögre liszt (kb. 450 gr, fele finom, fele rétes)
  • 1 bögre tej (kb. 2, 5 dl)
  • 1 tojás
  • 2 dkg élesztő
  • 3 k.k só, 1 kiskanál cukor
  • Tetejére: egész tojás, sajt
  • 20 dkg margarin

Leveles pogácsa

Ezt a receptet itt találtam: http://szekercelazac.blog.hu/2010/11/21/leveles_pogacsa , amit érdemes megnézni, mert képen mutatja a hajtogatás technikáját, amit nehezen tudnék leírni úgy hogy érthető legyen.

A tészta hozzávalóit összedolgoztam, kivéve a margarint. Én kocka élesztő helyett port használtam, abból is fél kg liszt mennyiséghez valót. Ilyenkor nem futtatom külön tejben, csak simán mindent egybe kavarok és kész, de arra ügyelek, hogy a tej meleg legyen.
Ezt 30 percig hagytam meleg helyen állni, majd amikor megkelt, négyzet alakúra kinyújtottam úgy hogy jó vékony legyen és ráreszeltem a 20 dkg kockamargarint. Az eredeti recept szerint fagyosnak kell lennie, de én elfelejtettem betenni a fagyra, de így is tökéletes.
Ezek után jön a hajtogatás, amit a képeken feltétlenül nézzetek meg.
Ha ezzel is megvagyunk, 10 percet hagyjuk pihenni, majd ismét nyújtsuk ki, de itt már nem kell reszelni rá margarint. A hajtogatást mégegyszer csináljuk meg és ismét hagyjuk 10 percet pihenni.
Ha pihent, nyújtsuk ki kb. 1-másfél ujjnyi vastagságúra, (nekem vékonyabb lett mint másfél ujjnyi) és szaggassunk belőle pogácsákat, vagy vágjunk kis kockákat belőle. Én hajtogatott poginál jobban szeretem a kockákat, mert nem marad veszteség, mivel a tészta újabb összegyúrás után nem lenne leveles.
Én csak ezután kentem meg óvatosan tojással, hogy az oldala ne legyen tojásos, mert akkor nem válnának szépen szét a levelek, majd megszórtam sajttal.
190 fokos sütőben (nem légkeveréses) sütöttem 15 percet.
.
Vendég

zsuzska mondta:

a receptben írtad hogy egy kiskanál... de nem írtad hogy mi,talán só?

2014-01-17 18:21:55

Anita mondta:

Szia! Köszi, hogy rákérdeztél, cukor a megfejtés!

2014-01-17 19:32:53

Vendég

xxc mondta:

Nagyon joúj

2014-12-20 21:40:54

Hozzászólás a recepthez
Hozzászóló neve: