Belépve mint:

kilépés
60
Átlagos
Közepes
  • 1 kg liszt
  • 4, 3 dl tej
  • 5 dkg élesztő
  • 5-7 e.k. porcukor
  • 1 csipet só
  • 10-13 dkg olvasztott vaj
  • 1 tojás, 2 tojássárgája
  • 1 citrom reszelt héja

Kürtős kalács

A tésztát jól ki kell dolgozni, majd egy órát keleszteni. Ezután nyújtófával jó laposra kell simítani. Tészta vágóval (rádlival)vagy késsel csigavonal alakban 3 cm széles csíkot alakítunk ki, ezután következik az egyik legfontosabb művelet a sodrás, nyújtás és a föltekerés a zsírral, vagy étolajjal jól megkent fahengerre.
A kürtöskalács akkor finom, ha jól meg van "lebstüközve!"
Azaz festőecsettel jól meg kell kenni olvasztott zsírral vagy étolajjal, majd meghengergetni kristálycukorban. Ezektől kapja fényes, aranybarna, vékonyan roppanós héját a sütés során,
miközben a nyeles fahenger (dorong)folyamatosan forog a grill mellett.
Mikor a kalács megsült, a fahengerről lecsúsztatjuk és a belül üres kürtőt
felállítva hűlni hagyjuk (ki kell szellőztetni a kürtőt)
Sütőben is meg lehet szépen sütni, én is ott sütöttem.

Még meleg, kakaós cukorba, fahéjas cukorba vagy bármibe ami az ízlésünk, meg lehet forgatni.
.
Vendég

Bibe1999 mondta:

Nem rossz de azt legyszi mond meg hany fokon sutotted.Ja meg ha nincs valaminek botja sutni akkor MIT lehet hasz alni helyette.Koszike

2012-02-03 06:02:26

Anita mondta:

Bocsi, most vettem észre, hogy írtál. 160-180 fokon sütöttem, nekem gázos sütőm van és volt 2 db sodrófám és abból az egyiket feldaraboltattam a párommal 4 részre és azokra tekergettem fel:-)

2012-02-25 21:34:37

Vendég

körte mondta:

A sütőben hogyan forgattad? Nyitva hagytad az ajtót, vagy valamilyen speciális sütőd van?

2012-05-13 06:13:34

Anita mondta:

Szia! Nem forgattam a sütőben, betettem és addig ki sem vettem amíg el nem készült így az alja lapos lesz, de csak egy kicsit (a képen is láthatod, hogy nem látszik, hogy lapos lenne :-)). Zárt ajtónál sütöttem, úgy mint bármit.
Nem nagy ördöngősség, ráadásul van olyan finom mint amit árulnak. Puha a belseje.

2012-05-13 08:34:55

Vendég

Agi mondta:

En a konyhai papirtorlo gurigajat tekertem be sutopapirba, az is mukodott. Csak sajna a receptem nem volt nagyon jo, de majd jovo hetvegen ezt a receptet is kiprobalom.

2012-10-07 22:59:56

Anita mondta:

Én is hallottam a gurigáról, csak már későn, és azt is, hogy alufóliával tekerték be. Állítólag így is jó. A fahengert én is alufóliával tekertem be. A tészta pedig tuti finom, próbáld ki kedves Ági és írd le, milyen lett:-)

2012-10-08 17:36:10

Vendég

jutka patai mondta:

szia.Csak azután forgattad bele cukorba mikor már megsült.Köszi a válaszod előre is.

2015-01-25 11:04:25

Vendég

Jutka Patai mondta:

Bocsi figyelmetlen voltam az olvasásban,látom már...

2015-01-25 11:06:20

Hozzászólás a recepthez
Hozzászóló neve: