Belépve mint:

kilépés
120
Átlagos
Közepes
  • 3 dl tej
  • 3 e.k. cukor
  • 5 dkg kocka élesztő vagy porélesztő
  • 2 e.k. olvasztott vaj
  • 3 tojássárgája
  • 60 dkg liszt
  • 1 csapott m.k. só
  • Kakaós töltelék:
  • 8 dkg vaj
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 5 e.k. porcukor
  • 3 e.k. kakaó
  • 1 t.k. rumaroma (el is maradhat)
  • fahéj
  • Tetejére:
  • 2 tojássárgája
  • kevés tej

Kakaós kalács

Az élesztőt meleg, de nem forró, cukros tejben felfuttatom. Hozzákeverem az olvasztott vajat , a tojássárgákat, a sót és végül a lisztet. Legalább 5 percig dagasztom. A tésztát letakarom és egy órát kelesztem. Ezalatt habosra keverem a kakaós töltelék hozzávalóit és hűtőbe teszem. A megkelt tésztát lisztezett deszkán átgyúrom és 6 részre osztom. Mindegyiket hosszúkás téglalap alakúra, kb. ujjnyi vastagra nyújtom. Megkenem a kakaós töltelékkel és a hosszanti oldalánál feltekerem. Így elkészítem mind a 6 tekercset. 3 rudat összefonok úgy, hogy a tekercsek hajtásvonalai, mindvégig alul maradjanak. A két kalácsot kivajazott kenyérformákba teszem vagy egy nagy kivajazott tepsibe egymás mellé. A kalácsok tetejét tojássárgájával megkenem. Előmelegített sütőben, közepes fokozaton kb. 25 perc alatt pirosra sütöm, majd a kalácsok tetejét forró tejjel jól lekenem. Még 10 percre visszateszem. Kiborítom, rácson hagyom hűlni.
.
Hozzászólás a recepthez
Hozzászóló neve: